Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Antiklimax: Inget möte mellan Ask och Khemiri i SVT

Publicerad: 13 mars 2013, 17:03

Beatrice Ask och Jonas Hassen Khemiri

Foto: Bilden är ett montage

Jonas Hassen Khemiris öppna brev till Beatrice Ask i DN var onsdagens stora snackis. SVT hade planerat för en debatt mellan författaren och justitieministern i "Godmorgon Sverige" på torsdagen. En diskussion som får vänta – Jonas Hassen Khemiri har fått förhinder. – Han jobbar tyvärr med andra saker, säger programmets redaktör Eva Gylling.


Dagens största samtalsämne har utan konkurrens varit författaren Jonas Hassen Khemiris öppna brev till justitieminister Beatrice Ask i Dagens Nyheter.

Brevet som Jonas Hassen Khemiri skrev tar avstamp i debatten om  Reva-projektet och polisens kontroller i tunnelbanan i jakt på  papperslösa flyktingar. Här föreslår Jonas Hassen Kehmiri att han och  Betarice Ask "byter skinn" för en dag för att justitieministern ska inse  hur det är att bli negativt särbehandlad på grund av sitt utseende.

I brevet skriver författaren bland annat:

"I  24 timmar lånar vi varandras kroppar. Först går jag in i din kropp för  att fatta känslan av hur det är att leva som kvinna i en patriarkal  politikervärld. Sen lånar du mitt skinn för att förstå att när du kommer  ut på gatan, ned i tunnelbanan, in i köpcentret och ser polismännen stå  där, med Lagen på sin sida, med rätten att närma sig dig och be dig  bevisa din oskuld så väcker det minnen till liv. Andra övergrepp, andra  uniformer, andra blickar."

I morgon torsdag klockan 07.15 var det tänkt att Jonas Hassen Khemiri   och Beatrice Ask skulle mötas i SVT:s "Godmorgon Sverige". Någonting   Beatrice Ask uttryckt intresse för via sin pressekreterare. Nu blir det   inte så – författaren kan inte ställa upp.

– Han kan inte komma,  han jobbar tyvärr med andra saker. Tanken var  att Jonas Hassen Khemiri  och Beatrice Ask skulle mötas. Nu kommer  justitieministern att få möta  hans och allmänhetens kritik själv. Hon  kommer att svara på hans brev,  säger Eva Gylling, redaktör för "Godmorgon Sverige" till SVT.

Vilka förhinder sätter stopp för hans medverkan?
–   Han har annat att jobba med och kan inte ställa upp. Det är allt jag   har hört. Det hade varit kul om båda hade varit med. Nu blir det inte   så.

Intresset för brevet har varit rekordstort bland DN:s läsare. På  onsdags-eftermiddagen hade artikeln nått över 200.000 klick. Som  en  jämförelse är det mer än vad 2012 års mest lästa, Bengt Ohlssons inlägg i debatten om "Nya Slussen" fick på ett helt år, skriver DN. Artikeln är samtidigt den mest delade i DN.se:s historia.


Projektet Reva, som syftar till att effektivisera arbetet med att  utvisa papperslösa flyktingar har sedan det presenterades varit föremål  för kraftig kritik. Under förra helgen genomfördes en manifestation mot  projektet i Stockholm.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.