Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Åsa Linderborg sågar TV4

Publicerad: 21 februari 2011, 10:06

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg är mycket kritisk till att TV4-gruppen väljer att sända Big Brother. Hon menar att kanalen uttnyttjar människor som inte vet vad de ger sig in på. – Ni måste locka fram människors primitiva sidor och där i ligger cynismen, säger hon i TV4:s nyhetsmorgon.


Ämnen i artikeln:

Big BrotherÅsa LinderborgTV11Anton Glanzelius

Anton Glanzelius och Åsa Linderborg. Foto: TV4.

Imorse debatterade Åsa Linderborg mot TV11:s kanalchef Anton Glanzelius i Nyhetsmorgon. Anledningen var hennes kritiska artikel i gårdagens Aftonbladet, där hon gick till attack mot kanalens agerande.

Åsa Linderborg var en av journalisterna som var inlåst under ett pressdygn i Big Brother-huset. Hon menar att deltagarna förändras oavsett vad de har tänkt på förhand.

– Det är något som händer med en när man går in ett sånt hus. Man blir annorlunda. Man blir aggressiv och pratar skit om varandra. Man börjar ta på varandra på ett sätt som man inte gör annars. Man börjar längta efter alkohol för att man är tvungen att döva sinnena på något sätt, säger Åsa Linderborg i Nyhetsmorgon och fortsätter.

– Har man inte varit inne i huset så vet man inte vad man förpliktigar sig till.

Enligt henne tänker de flesta att de inte ska bete sig som tidigare deltagare har gjort. Men att det är omöjligt att värja sig mot den personlighetsförändrig som experimentet innebär.

– Just för att man inte kan förstå eller sätta sig in i den sitution man kommer att hamna i är det något väldigt cyniskt av i det här fallet tv4, säger Åsa Linderborg.

TV11:s kanalchef Anton Glanzelius:

– Jag har svårt att se det cyniska, däremot det extrema. Jag tycker Åsas artikel var träffsäker: Det händer någonting och det är det som är experimentet. Vi informerar deltagarna extremt väl och mycket mer ingående än journalisterna (som var ett dygn i huset) om hur det är att vara där inne. Men det är klart att de påverkas och utsätts för extrema situationer.

Han menar att det visst deltagarna under alla omständigheter kan lämna programmet.

– Alla har har möjligheten att lämna huset när de vill. Det finns en dörr de alltid kan gå ut igenom. Om de känner att de inte gillar det, tycker det är trist eller känner   ”Nu är det inte jag längre”, då är det bara att gå ut, säger Anton Glanzelius.

Nyhetsmorgons programledare Anders Kraft: Var det inte det som var läskigt, att komma från högburna kultursidan på Aftonbladet och känna sig lite som white trash?

– Nej jag kände mig inte som white trash, för det blir man inte. Men det otäcka är att det här är ett socialt experiment på riktigt och det är just det som man inte förstår när man är utanför, säger Åsa Linderborg.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.