Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Åsa Tillberg: TV4 News hade blivit en rullande förlustaffär

Publicerad: 2 september 2013, 09:06

Nyhetsankaret Anna Herdenstam på nu nedlagda TV4 News

[UPPDATERAD] Nyhetsbolagets vd Åsa Tillberg menar att Jan Scherman och Göran Ellung målar upp en felaktigt bild av nedläggningen av TV4 News.


Ämnen i artikeln:

TV4 News

– Det är ett osedvanligt korkat beslut att lägga ned TV4 News efter bara 19 månader. Jag skulle nog väga säga att det är ett av de mest korkade besluten i närtid.

Det sa Jan Scherman i en intervju med Resumé i onsdags. I går utvecklade han kritiken tillsammans med Nyhetsbolagets förra vd Göran Ellung i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Men analysen delas inte av Nyhetsbolagets nuvarande vd Åsa Tillberg.

– Allt detta har de sagt tidigare, men deras bild av TV News är felaktig, säger hon till Resumé. Det fanns helt enkelt ingen ekonomisk bärighet i projektet. Det var på väg att bli en rullande förlustaffär under många år framöver. Journalistiskt var det en ambitiös satsning och jag förstår att de sörjer att den läggs ner. Men tyvärr var det ytterst få som tittade på kanalen.

Några av problemen för kanalen som Åsa Tillberg pekar ut är tidpunkten för lanseringen, svårigheter att nå ut till tittarna och bristen på webbkoppling.

– Det är otroligt att starta en nyhetskanal 2011 utan webbkoppling, säger hon. Särskilt med tanke på att det är väldigt dyrt att starta en broadcastad tv-kanal.

Jan Scherman och Göran Ellung pekar ut nyhetskanalsprojekten TV2 News i Danmark och TV2 Nyhetskanalen i Norge. De båda kanalerna tog tre till fyra år sedan att nå sina mål.

– Jämförelsen saknar relevans, säger Åsa Tillberg. Det går inte att jämföra TV4 News med de norska och danska kanalerna. Nyhetsmarknaden såg helt annorlunda ut när de kanalerna startades.  Nyhetskonsumtionen ändras enormt snabbt, just nu. Bara de senaste månaderna har konkurrensen skärpts avsevärt med kvällstidningarnas satsningar.

[UPPDATERING]
TV4 Gruppens vd Casten Almqvist har kommenterat debattartikeln på TV4s Medieblogg:

"Uthålligheten är central när det gäller att förverkliga idéer man verkligen tror på. Men i en snabbt föränderlig medievärld är det minst lika viktigt att snabbt kunna avsluta projekt som visar sig vara otidsenliga. Jag har förståelse för den bitterhet Scherman och Ellung känner i dag när projektet lagts ner, men jag är helt trygg med att Nyhetsbolaget tagit rätt beslut."

Han skriver också:

"TV4 News var en gammal lösning på en ny utmaning. Ett ambitiöst projekt, men grundpremissen, att det är via en linjär 24-timmars kanal som man når dagens och framtidens nyhetskonsumenter bäst, var föråldrad och felaktig."

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

TV4 News

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.