Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Astrid-skaparen svarar på kritiken

Publicerad: 8 januari 2015, 13:44

Kristina Lindström.

Dokumentärserien "Astrid" har fått många hyllningar och haft starka tittarsiffror. Men i morse riktade författaren Gun-Britt Sundström kritik mot serien, som hon inte tycker lyfter fram Astrid Lindgrens olika sidor ordentligt. – Det är omöjligt att få med allt, säger Kristina Lindström.


Ämnen i artikeln:

SVTAstrid Lindgren

Resumé skrev tidigare i dag om Gun-Britt Sundströms kritik mot dokumentären som visades i SVT i julas. Hon tyckte att Kristina Lindström missat att få med en hel del från den kända författarinnans liv – att hon utelämnat viktiga delar om vem Astrid Lindgren var som yrkesperson, enligt en text på DN Debatt.

– Jag vill inte gå i polemik med någons åsikter om en film. Det är svårt att kommentera någon annans åsikt. Alla som ser serien här har en egen bild av vad de ser. Dokumentären är helt enkelt gjord utifrån vår berättelses linjära framåtrörelse. Delvis har vi gjort valen utifrån vilket bildmaterial som finns, säger Kristina Lindström.

Gun-Britt Sundström uttryckte också att flera personer till måste funnits att intervjua som kunde berätta hur Astrid Lindgren var som redaktör, kollega och chef. Kristina Lindström berättar att hon under arbetet med dokumentären lagt ut intervjuförfrågningar till flera personer som avböjt att medverka.

– Det som står om att Astrids humor, intellektuella kapacitet, kvickhet och makt inte speglas i serien kan jag inte heller se, säger Kristina Lindström och fortsätter:

– Om varje dokumentär kommer man sakna massor och peka på saker som inte var med. Vi har valt material som är relevant för den berättelsen vi vill förmedla. Det kan man tycka vad man vill om men samtidigt är det fritt fram för andra att fördjupa sig – vissa delar av Astrids liv lämpar sig bättre i text.

Dokumentären har blivit väldigt hyllad. Hur har du upplevt responsen?
– Det otroligt roligt att se hur många olika sorters människor som har hört av sig med olika bakgrund och åldrar. Det var en sak som var viktigt med projektet – att berätta om Astrid för en generation som inte vet allting om henne.

I ungefär två år har Kristina Lindström arbetat med projektet.

– Det är hisnande att förstå hur mycket hon betyder för svenska folket på olika sätt – hur starkt förhållande människor har till Astrid.

Du var även inblandad i Palme-dokumentären som också blev väldigt hyllad. Vad blir nästa dokumentär?
– Någonting blir det hoppas jag. Jag har idéer men vill inte berätta om dem än.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTAstrid Lindgren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.