fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Att få intervjua drottning Silvia eller Zlatan vore en dröm”

Publicerad: 27 mars 2013, 17:37

Niklas Ekdal

Foto: Sandra Qvist

Niklas Ekdal var en av svensk medias mäktigaste opinionsbildare innan han lämnade rollen som politisk chefredaktör på DN 2009. Som programledare för "Min sanning" hoppas han få tittarna att veta mer om Sverige ur ett historiskt perspektiv.

Ämnen i artikeln:

Min SanningNiklas Ekdal

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


En hjärnskakning har hållit honom mindre produktiv den senaste tiden. I höst är Niklas Ekdal tillbaka i hetluften som programledare för "Min sanning" i SVT. I åtta program kommer han att djupintervjua svenska personligheter med start den 20 augusti.

– Här finns det ett format som gjort sig väldigt bra. Ett program som lyckas kombinera makten och politiken med det personliga. För mig handlar det mest om att förvalta det. Jag vill att tittarna ska lära sig något om Sverige genom en spridning av gäster. Allt i från politiker, gamla ministrar och näringslivstoppar till skådespelare och kulturpersonligheter, säger Niklas Ekdal till Resumé.

Niklas Ekdal fick en förfrågan från SVT i februari om att ta över efter Petter Ljunggren. Under de senaste åren har han bland annat skrivit den uppmärksammade boken "Mr Chance: – FN:s förfall under Ban Ki-moon" Tillsammans med Inga-Britt Ahlenius som själv var en av vårsäsongens gäster.

– Jag har mest skrivit och gjort tv-jobb för Axess. I andra hand har det blivit en del uppdrag som moderator. Jag kommer från en period där jag inte har varit särskilt produktiv. Efter en hjärnskakning fick jag vila en del.

Har du några egna speciella intervjuminnen av det längre formatet?
– De programmen jag har gjort på Axcess TV, "Global Axess". Där jag gjorde intervjuer med forskare, journalister och politiker. Fast de var på engelska, det här blir annorlunda.

Hur kommer du att sätta din prägel på programmet?
– Jag är historiker och har skrivit en del essäer ur ett historiskt perspektiv. Det har jag med mig och jag vill få fram Sveriges historia genom mina gäster. Sverige är ett ganska exotiskt land vilket många kanske inte tror. Jag vill att programmet ska ge nya perspektiv på historien.

Hur menar du med exotiskt?
– Vi tror ofta att Sverige är ett "mellanmjölkens land" där allting är lagom. I dag är Sverige ett extremt modernt när det kommer till graden av sekularisering och lagstadgad föräldraledighet. För 200-300 år sedan var Sverige extrema fast tvärt om. En hög grad av vidskeplighet och religiös fundamentalism. Väldigt omodernt. Den paradoxen är exotisk.

Vilken är din drömgäst?
– Att få intervjua drottning Silvia eller Zlatan vore en dröm.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev