Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Bajsveckan: ”Ett sätt att skapa uppmärksamhet”

Publicerad: 2 februari 2015, 15:30

Så här såg det ut i programmet.

Foto: TV4/Montage: Andreas Elgstrand.

Malou efter tios tittare kunde i dag få se forskaren Fredrik Bäckhed mixa avföring i direktsänd tv. Resultatet blev en bajsmilkshake som sägs kunna bota sjukdomar som diabetes, autism och parkinson. – Det är ett sätt att skapa uppmärksamhet kring de här viktiga frågorna. Det har vi tydligen lyckats med, säger Malou von Sivers om veckans tema.


Ämnen i artikeln:

Malou von SiversPeter KarlssonTV4

Det är tema bajs i veckans avsnitt av Malou efter tio som sänds i tv4. I dag medverkade Fredrik Bäckhed, forskare i molekylärmedicin vid Göteborgs för att berätta om sin forskning. Han har kommit fram till att bajs kan vara botemedlet till bland annat fetma, diabetes, autism och parkinson.

Malou von Sivers själv twittrade flitigt om veckans tema i går.
"Imorgon blandar vi till en bajscocktail med chokladsmak. Den ska drickas eller ner genom näsan. Ny forskning kan bota fettma", skrev hon bland annat.

Under dagen har kritiken tornat upp sig kring programmet. "Låter ej trovärdigt" och "skitsnack" är några av kommentarerna tittarna har skrivit på programmets Facebooksida.

Men Malou von Sivers själv tycker inte att temat är konstigt.
– Vi ville utforska ett tabu som vi tyckte var spännande. Det här gör alla människor och har alltid gjort. Ändå är det ett tabuämne som man frågar sig varför det är så laddat. I dag handlade programmet om forskning och medicin och under veckan kommer vi göra en historisk tillbakablick. Vi ska också prata om hur det är att vara ung och ha en påse på magen, säger Malou von Sivers.

Peter Karlsson är legitimerad psykolog med autism som specialitet. Han är verksamhetschef för Banyancenter, en verksamhet som jobbar med bland annat autism hos barn. Han har inte sett programmet, men säger:
– Det med bajs känner jag inte till – jag har faktiskt aldrig hört talas om det. Jag vet att just autism är ett område som lockar till många mirakelmetoder. Det här skulle kunna vara en av dem. Vi hjälper barn med autism och det är en lång process. Det här låter ganska otroligt.

I dagens program pratades det bland annat om att forskare i Holland fått fram positiva resultat genom att föra in en slang i näsan med en mix av avföring till tunntarmen. Med anledning av detta blandades det också en bajscocktail i programmet.

Malou von Sivers tycker inte att det går att jämföra vad en forskare kommit fram till jämfört med en psykolog.
– Det här är forskning på ett helt annat sätt än vad en psykolog håller på med. Det handlar om att tarmarna har mycket mer kontakt med hjärnan och påverkar den än man tidigare trott. Det här är spännande forskning som väcker känslor.

Vad säger du om kritiken som riktats mot programmet i dag?
– Det är så det är med tabun. Det här är ett bra exempel på ett tabu – att man inte kan prata om det att det väcker så starka känslor. Bäckhed är en innovativ person som inte har så lätt att nå ut med hans resultat – men på det här sättet gör han det. Det är också många som hört av sig till oss i dag och varit positiva, säger Malou von Sivers och fortsätter:

– Bara för att inte media känner till den här forskningen innebär det inte att det är skitsnack. Det här är ett stort och seriöst projekt på Sahlgrenska.

Här kan du se en del av programmet:

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.