Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

BBC-profilens ursäkt till Gordon Brown

Publicerad: 9 februari 2009, 10:58

BBC:s programledare Jeremy Clarkson fick England att rasa när han kallade premiärminister Gordon Brown för en enögd skotsk idiot. Nu förvånar Clarkson England ännu mer när han bad Brown om ursäkt.


Ämnen i artikeln:

Jeremy Clarkson

Jeremy Clarkson.

Jeremy Clarkson är populär men kontroversiell programledare för BBC:s globala succéprogram Top Gear. Han har gjort sig känd för sin minst sagt rättframma uttalanden.

I höstas hävdade han till exempel att lastbilschaufförer bara är intresserade av bensinpriser och att mörda prositituerade. Han har också hävdat att koreanska bildesigners äter hundar och vissa BMW-chefer ser ut som Hitler.

Det senaste var i en intervju med The Australian där Jeremy Clarkson kommenterade den globala finanskrisen. Han jämförde Gordon Brown med den australienske premiärministern Kevin Rudd som förklarat att Australien drabbats av krisen.

– Vi har den där enögde skotske idioten som fortsätter hävda att allting är bra och att han räddar världen men vi vet att han ljuger, sa Clarkson.

Nu hör det till saken att Gordon Brown blev av med synen på ena ögat under en rugbymatch i sin ungdom.

Clarkson har tidigare gjort sig impopulär bland politiker eftersom han propagerar för snabba bränsleslukande bilar i Top Gear. Därför passar nu labourpolitiker på att rasa mot Clarkson och BBC.

– Han har förolämpat Gordon Brown tre gånger – anklagat honom för att vara en lögnare, hängt ut hans handikapp och hans nationalitet, sade bland annat förre labourministern Lord Foulkes.

Angus Robertson, ledare för det skotska nationalistpartiet var lika upprörd.

– Men som jag känner Jeremy Clarkson har jag små förhoppningar att han ber om ursäkt.

Handikapporganisationer stämde upp i klagokören och det ställdes krav på att Clarkson skulle stängas av från BBC. Nyligen blev programledaren Carol Thatcher, dotter till Margerete, avstängd från BBC efter att hon jämfört en svart fransk tennisspelare med en golliwog vilket är en svart trasdocka.

Så i sista stund gick Jeremy Clarkson ut med ett uttalande där har bad om ursäkt för sina kommentarer om premiärministerns yttre.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Jeremy Clarkson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.