Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Blir ett krig om marknadsandelar"

Publicerad: 18 oktober 2010, 09:30

Ytterligare ett tv-produktionsbolag på den svenska marknaden. Pontus Gårdinger lämnar programchefsjobbet på Jarowski och blir vd för Snowman – Prosiebens svenska del av Red Arrow. – Det är redan hård konkrrens i branschen, det blir ett krig om marknadsandelar, säger Pontus Edgren, vd för Jarowskij.


Ämnen i artikeln:

SnowmanPontus GårdingerProSiebenJarowskij

Tyska Prosieben – som äger Kanal 5 och Kanal 9 – har rekryterat Jarowskijs programchef Pontus Gårdinger som vd för produktionsbolaget Red Arrow som nu tar sig in på den svenska marknaden. Bolaget ska heta Snowman i Sverige, skriver Dagensmedia.se.

– Vi kanske kommer att vara en fem-sex medarbetare inledningsvis. Sedan bygger vi väl på beroende på hur det utvecklas, säger Pontus Gårdinger till Dagensmedia.se.

Snowman har hittills även värvat Sjöfn Blöndal, senast digital chef på Jung. Hon har även ett förflutet på också Silverback, Strix och Jarowskij.

Gårdinger tror att bolaget har en bra chans att nå långt – trots den mördande konkurrensen. Den svenska tv-produktionsmarknaden består av ett 15-tal bolag och uppskattas vara värd runt 1,5 miljarder kronor.

– Det är synd att Pontus slutar. Han har gjort en stor insats för Jarowskij på kort tid. Det var en ny roll han fick, som programchefsroll, ytterst ansvarig för de oågående produktionerna, Men han har fått ett spännande erbjudanden som han tyckte var svårt att tacka nej till, säger Pontus Edgren, vd för Jarowskij, till Resume.se.

Vad tror du om Snowmans chanser?

– Det är en extrem konkurrenssituation, en marknad med få kunder, de bästa idéerna vinner. Det handlar om vilken utvecklingsgrupp de får, men det blir en svår och tuff resa.

Ser du Snowman som ett hot?

– Inte mer än något annat av de 16 konkurrenter som finns.

Är det en överetablering?

–  Det är hård konkurrens som sagt. Det blir ett krig om marknadsandelarna.

Jarowskij – med produktioner som bland annat Solsidan, några nya ännu hemliga humorserier, Melodifestivalen, Wild Kids, Fångarna på fortet, Parlamentet, Antikdeckarna och Timeout – har inlett rekryteringsprocessen av en efterträdare till Pontus Gårdinger.

– Vi pratar med några få personer och hoppas ha det klart inom en till tre månader, säger Pontus Edgren.

Jarowskij är ett av de större produktionsbolagen. Systerbolaget Mastiff, samt Meter, Titan, Strix och Eyeworks (om man räknar in drama) är andra tunga aktörer.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.