Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Bonnier fimpar porrkanal

Publicerad: 5 november 2008, 15:44

Snart är det färdignuppat i Canal Plus. I alla fall på heltid. En av Bonniers första åtgärder blir att lägga ner den renodlade porrkanalen Kanal 69. Men porren väntas bli kvar i det stora Canal Plus-paketet.


truefalse

Canal 69 försvinner när TV4 och Bonnier tar över Canal Plus.

När Canal Plus för ett drygt år sedan stuvade om i och bytte namn på sina betalkanaler startades porrkanalen Canal 69. Den sänds på nätterna i de nordiska länderna, utom Norge som har strängare lagar mot porr.

Canal 69 är en tillvalskanal i satellitpaketet och kabel-tv och kostar givetvis 69 kronor i månaden. Svenska Canal Digital marknadsför Canal 69 som ”högkvalitativ vuxenunderhållning” och ”hårda och mjuka erotiska filmer från seriösa producenter i USA och Europa”. Den finska operatören Digi TV är lite mer säljande och kallar innehållet ”härligt syndiga erotiska filmer av absolut högsta kvalitet”.

Sanningen är att Canal 69 är ett kringplock ur Canal Plus programlager där hundratals porrfilmer ligger och väntar på sändning i filmkanalen Canal Plus Hits, som sänder en ”erotisk film” varje dygn efter midnatt. Det interna arbetsnamnet på porren är ”nattlig naturfilm”.

Canal 69 är helt enkelt ett hopplock ur lagret på temat ”mer av samma”. Det innebär att Canal Plus inte har några extra inköpskostnader för Canal 69. Nästan varje krona i intäkt är ren vinst.
Men intresset för oavbrutet kopulerande är begränsat. Enligt Canal Plus programdirektör Mats Örbrink har ”några tusen personer” valt att abonnera på tillvalskanalen. Det innebär att intäkten stannar vid några få miljoner kronor om året.

Den lilla vinsten är Bonnier beredda att offra för att inte solka ner varumärket, när TV4 nu tar över Canal Plus. De äldre i ägarfamiljen minns när Fria Proteatern på tidigt 1970-tal besjöng Lukas Bonnier som ”Lucke Hallick” i revyn ”Typerna och draken” för att Bonniers gav ut herrtidningen FIB-Aktuellt.
Enligt Resumés källor blir en av TV4:s första symboliska åtgärder att lägga ner Canal 69. Beslutet har enligt uppgift redan tagits av TV4:s vd Jan Scherman.

Däremot väntas inte TV4 ta bort porrfilmen i Canal Plus Hits. Canal Digital vill ha porren kvar som en del av erbjudandet i betalpaketet eftersom Viasat har porr i sitt premiumpaket.
I dag spelar porrfilmerna mindre roll för betal-tv-företagen än för tio år sedan, eftersom porren till stor del har flyttat ut på internet.

 Förra veckan sade Konkurrensverket ja till Bonniers köp av Canal Plus från tyska Prosieben Sat 1 för drygt tre miljarder kronor. Prövningen har pågått sedan affären blev offentlig i våras.
I dagarna väntas även det finska konkurrensverket ge sitt godkännande till affären. Först då kan tv-ledningen börja stuva om och använda Canal Plus rättigheter och programlager.

Canal Plus vd Per Borgklint har slimmat företaget hårt inför försäljningen. Några större personförändringar väntas inte på Canal Plus. Däremot kan TV4 nyttja betalkanalens stora paket av sporträttigheter.
Vd Jan Scherman låter meddela att han inte vill uttala sig om Canal Plus förrän finska konkurrensverket sagt sitt.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.