Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Boxerkunderna blåsta på Viasat Sport och TV1000

Publicerad: 30 december 2008, 09:50

Boxerkunderna missar Viasat Sport, TV1000 och åtta andra nya kanaler på grund av ett statligt inbördeskrig. Det sjätte tv-nätet skulle starta på nyårsdagen, men Teracom vägrar att bygga ut sändarna.


När staten träter med staten drabbas tv-tittarna och de privata tv-bolag som inte kan sända sina nya kanaler i marknätet trots att staten beordrat dem att starta. Och den statliga tillsynsmyndigheten ser maktlöst på.

Statens inbördeskrig om marknätet är ungefär lika begripligt för utomstående som fraktionsstriderna i östra Kongo. Resumé reder ut turerna, men först de stridande:

Statliga Teracom, sändarbolag med faktiskt monopol i marknätet.

Statliga Boxer, helägt dotterbolag till Teracom med faktiskt monopol på betal-tv i marknätet.

Statliga Post- och Telestyrelsen, myndighet som reglerar villkoren i marknätet.

Statliga Radio- och tv-verket, som är tillsynsmyndighet för marknätets aktörer.

Statliga SVT och SR, programbolag som PTS anser skinnade av Teracom.

Här är den politiska bakgrunden:

# I november 2007 beslöt riksdagen om ökad konkurrens i marknätet sedan EU-kommissionen hotat stämma Sverige för Boxers monopol på marksänd betal-tv. Rätten att dela ut sändningstillstånd flyttades från regeringen till Radio- och tv-verket.

# I december 2007 beslöt regeringen att en del av de frigjorda frekvenserna från det släckta analoga tv-nätet ska användas till ett nytt sjätte digitalt sändarnät.

# I februari 2008 meddelade Teracom att det sjätte sändarnätet kunde byggas ut inom ett halvår.

# I mars 2008 delade Radio- och tv-verket ut nya tillstånd. Tio av dessa villkorades med ny komprimeringsstandard, Mpeg4, som kräver mindre bandbredd. Tillståndsvillkoren kräver att sändningarna ska vara igång nyårsdagen 2009 ”om infrastruktur och frekvensutrymme så medger”.

# I början av december 2008 konstaterade Post- och Telestyrelsen, PTS, att det avsatta frekvensutrymmet kan användas, med reservation för att frekvenserna i Halland och Skåne först måste samordnas med grannländerna. I större delen av landet är det fritt fram för den teknik som ska bli framtidens digital-tv.

Då är det väl bara för Viasat Sport 1, TV1000, Discovery Science, National Geographic, Jetix, Showtime, Nonstop TV7, Star och BBC World att dra igång?

Tvärtom! Det lär dröja länge innan någon större skara svenskar ser kanalerna. Det finns helt enkelt inga sändare. Vissa prylar ligger i Teracoms förråd, men i övrigt har det statliga sändarbolaget inte lyft ett finger för att följa statens order.

Teracom har i stället ägnat året åt att kämpa mot tillsynsmyndigheten PTS, som i maj förbjöd bolaget att ta ut överpriser från radio- och tv-bolagen för sändningarna. Teracom, som 2007 hade en rörelsemarginal på 19 procent, beordrades sänka sina tv-priser med tio procent och radiopriserna med 25 procent. Veckan före jul hölls förhandling i länsrätten i Stockholm, där Teracom överklagat PTS-beslutet. Senast den 30 januari ska rätten meddela dom.

Redan förra våren meddelade Teracoms nye vd Crister Fritzson att han tänkte obstruera utbyggnadsplanerna i protest mot PTS. Märkligt nog har ägaren Maud Olofssons företrädare i styrelsen, departementssekreterare Tobias Henmark, inte tagit sin vd i örat.

Resultatet blir att statsmonopolisten Teracoms dotterbolag Boxer behåller sitt de facto-monopol på betal-tv i marknätet. I höstas återköpte Teracom investmentbolaget 3i:s 30 procent av Boxer, som 2007 svarade för mer än halva Teracoms vinst på 626 miljoner kronor. Med ett p/e-tal på 10 bör det ha kostat bolaget närmare miljarden.

Teracom säger sig inte ha råd att investera några hundra miljoner i den nya tekniken. Samtidigt satsar bolaget tungt på att bli operatör och iptv-leverantör i stadsnät och andra bredbandsnät.

–  PTS förbjuder oss att agera affärsmässigt, säger Teracoms informationschef Lennart Ivarsson. Om programbolagen ska vara intresserade att sända i Mpeg4 trots att det knappt finns några boxar ute måste vi kunna erbjuda dem bra priser.

PTS konstaterade redan 2005 att Teracom har en dominerande ställning på marknaden och därför enligt lagen om elektronisk kommunikation inte får ta ut överpriser eller korssubventionera, till exempel ta ut högre pris av SVT och ett lägre av dotterbolaget Boxer.

– Teracoms priser ska baseras på kostnaden samt en rimlig avkastning, säger enhetschef Karoline Boström på PTS. Dessa villkor var väl kända för Teracom då de började bygga ut marknätet.

- Vi gör nu en ny marknadsanalys för att se om företaget fortfarande har en dominerande ställning. Den är klar första kvartalet 2009 och ska sedan samrådas med marknadens aktörer vilket brukar ta ett halvår.

Men egentligen vill Teracom helst slippa hela regleringen:

–  Vi vill inget hellre än att bygga ut marknätet, säger Lennart Ivarsson. Men då krävs att vi slipper prisregleringen eller hela regleringen eftersom vi inte anser oss ha en dominerande ställning. Vi konkurrerar med satellit, kabel och bredband.

Enligt lagen får Teracom inte diskriminera andra aktörer som vill konkurrera med Boxer, till exempel Viasat som vill dra igång ett eget betalpaket i marknätet. Men om Teracom slipper regleringen blir det fritt fram att prissätta bort alla konkurrenter.

Tillsynsmyndigheten Radio- och tv-verket kan dra in sändningstillstånden för de tio kanalerna om de inte sänder i övermorgon:

–  Om vi konstaterar att inget händer får vi väl börja fråga varför? säger avdelningschefen Kerstin Morast. Finns det ingen tillgänglig infrastruktur vore det väl hårt att dra in tillstånden. Men vi kan inte säga åt PTS eller Teracom hur de ska agera.

Vinnare på dödläget i marknätskriget är främst statsägda Telia som snart tagit 400 000 kunder till sin iptv-satsning.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.