Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

C More förlorar mot Kentaro

Publicerad: 30 april 2008, 12:33

C More stämde Kentaro på 100 miljoner kronor. Dessutom skulle rättighetsbolaget böta 4 miljoner per match från Allsvenskan som visas i TV4.
Ett krav som Stockholms Tingsrätt avvisar.
– Vi överklagar, säger Per Borgklint vd för C More.


Läs mer om bråket:

- C More vill stoppa TV4 på grund av "sabotagerisk"”

- Kentaro: Vi kan inte stoppa matcherna i TV4

- Canal plus stämmer Kentaro i tingsrätten

C More, som äger Canal Plus, tvistar med Kentaro om rättigheterna till Allsvenskan i Fotboll. C More har betalat dyrt för rättigheterna. Men även TV4 har fått rätt att visa matcher.

Ett avtalsbrott menar C More som stämt Kentaro på drygt 100 miljoner kronor vid Stockholms Tingsrätt. De krävde dessutom att Kentaro skulle betala 4 miljoner per match som sändes i TV4.

Stockholms Tingsrätt har nu avvisat de kraven. Även Kentaros yrkanden avslogs. Enligt Tingsrättens beslut ska C More betala Kentaros rättegångskostnader på 635 556 kronor.
– Jag är inte en komplicerad kille, mitt jobb är fotboll och utifrån det perspektivet betyder bara denna dom att kan ägna ännu mer tid åt fotbollen och slipper att svara på en rad påhittade påståenden. Under den senaste veckan har vi vid två tillfällen visat att de vi säger är sant: För det första blev matchen Sverige-Brasilien utsåld, för det andra gav domslutet oss rätt, säger Philip Huber, vd för Kentaro Group.

Har ni vid något tillfälle tvekat att göra något som ni planerat på grund av konflikten?   
– Nej, men den har förstås tagit en massa kraft och tid som vi lagt på annat.

Har ni lidit någon affärsmässig skada på grund av konflikten?
– Det får vi utvärdera, men det är en sak för juristerna.

Det pågår samtidigt en parallell proces, ett skiljeförfarande hos Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut. Hur ser du på den?
– Det är återigen en fråga för juristerna. I övrigt har jag inga kommentarer.

Mats Örbrink,
är programdirektör för C More/Canal Plus:
– Det är bara att beklaga Tingsrätten inte tar ställning i sakfrågan. Vår tolkning är rätten inte vill föregripa skiljenämndens beslut, vilket gör skadan än värre för vår del. De hade varit bättre att förebygga brottet än att låta det begås. 

När tror du Handelskammaren och skiljenämnden kan ta sitt beslut?
– Ingen aning.

Men i praktiken kan en hel säsong gå?
– Den risken finns.

Per Borgklint, vd för C More, lever upp till en tidigare prognos om att en av parterna skulle överklaga beslutet:
– Ja, vi kommer att överklaga till Hovrätten, säger han.

Bråket mellan de två bolagen har även påverkat Svenska Fotbollförbundet, som äger rättigheterna till matcherna till Allsvenskan.

– Vi har redan från start valt att inte ta ställning i den här konflikten. Det här är en inbördes uppgörelse mellan två parter, vi vill även i fortsättningen vara goda vänner med både C More och Kentaro. Men för fotbollens del är det förstås positivt med ett beslut som innebär att vi kan gå vidare, säger Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

Fotnot: Enligt Skiljedomsinstitutets regler ska en tvist vara löst inom sex månader. Men det kan  förlängas på parternas begäran. Genomsnittstiden för ett mål är cirka 8-9 månader.

Bakgrund Kentaro vs C More

2006 betalade schweiziska rättighetsbolaget Kentaro 1,3 miljarder för rättigheterna till Allsvenskan och landslagets matcher sedan förhandlingarna mellan Svenska Fotbollförbundet och kanalerna havererat.

Kentaro har sedan dess i praktiken fungerat som säljbolag för Svenska Fotbollförbundet, där betalningen för rättigheterna varit intäkterna för sålda matcher, mot en försäljningsprovision.

Kentaro har sålt Allsvenskan och landskamperna till C More respektive Viasat. Ett fåtal allsvenska matcher har också sålts till TV4.

När Allsvenskan inför denna säsong utökades med två lag ansåg Kentaro att nykomlingarnas matcher låg utanför nuvarande avtal med C More. Kentaro sålde därför 36 ”extra” matcher till TV4 som ska visa matcherna i TV4 Sport.

C More anser att försäljningen bryter mot deras avtal och lämnade i februari in en stämning till tingsrätten.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.