Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Cannes har svalnat"

Publicerad: 7 april 2011, 12:31

Rapporterna från de svenska produktionsbolagens försäljningar under tv-mässan i Cannes har i år lyst med sin frånvaro. Det finns helt enkelt inte tid att avvakta med all försäljning till veckan i Cannes. – Cannes som marknadsplats har svalnat lite, säger Nicke Johansson, informationsansvarig på Metronome.


Ämnen i artikeln:

Metronome

Foto: Resumé

Det har inte rapporterats mycket om svenska affärer under tv-mässan i Cannes i år. TV4-gruppen köpte in nya Joel Kinnaman-serien och några serier från BBC, men från de svenska produktionsbolagen har det varit ovanligt tyst.
– Det är nog så att affärerna där svenskutvecklade och svenskproducerade program säljs till svenska kanaler i högre omfattning görs upp före och efter Cannes och på svenskt territorium. Det, i kombination med att våra kanaler ökar andelen svenskproducerat, gör att Cannes som marknadsplats har svalnat något, säger Nicke Johansson.

Han fortsätter:

– Våra viktigaste och närmaste uppdragsgivare och kunder vill naturligtvis vara tidigt ute och så fort som möjligt titta i vår portfölj. Efterfrågan på framgångsrika svenskproducerade TV-program ökar och det snabbar upp hela försäljningsprocessen. Ingen kan riktigt gå och vänta på en vårvecka i Cannes.

Resume.se rapporterade  om hur produktionsbolaget Titan och SVT gjorde klart affären för programmet ”Tack för musiken”, som kommer att ledas av Niklas Strömstedt, förra veckan.

Nicke Johansson påpekar dock att mässan kan ha stor betydelse i andra avseenden och att det fortfarande är en viktig mötesplats.
– Man möter inte bara vårvärme utan Cannes blir också en het mötesplats för svenska bolag som tillhör internationella koncerner. Där kan kreativitet utbytas och nyttiga kontakter knytas för framtida utvecklingssamarbeten. För vår försäljning av programformat till den internationella TV-marknaden och kanaler i andra länder är dock Cannes fortfarande den viktigaste arenan.

Läs mer

Christian Ström

Ämnen i artikeln:

Metronome

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.