Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Castens dubbelspel som släckte TV4 News

Publicerad: 5 september 2013, 13:26

Casten Almqvist.

Foto: Andreas Elgstrand.

TV4:s vd Casten Almqvist spelade dubbelt för att kunna lägga ner TV4 News. Samtidigt som han i Nyhetsbolagets styrelse godkände vd Göran Ellungs affärsplan formades interna planer i TV4 på att skrota kanalen bakom ryggen på styrelse och ledning.

Ämnen i artikeln:

Casten AlmqvistGöran EllungNyhetsbolagetTV4 News

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Resumé avslöjade redan i våras att både Bonniers dåvarande tv-chef Torsten Larsson och TV4-chefen Casten Almqvist på Nyhetsbolagets styrelsemöte godkände en affärsplan som skulle ge TV4 News en vinst på 2–17 miljoner nästa år, beroende på utfallet av förhandlingar med Comhem.

TV4:s vd Casten Almqvist var då styrelseledamot med ansvar enligt aktiebolagslagen att verka för Nyhetsbolagets och TV4 News bästa. Men enligt interna dokument från TV4 som Resumé har tagit del av förberedde Casten Almqvist en avveckling av TV4 News.

Två dagar före styrelsemötet talar ett av dokumenten om att föra över News till TV4 Fakta och tillmötesgå distributören Boxers önskan om mer sport, inte minst italienska ligan på helgerna.

Redan i slutet av februari, tio veckor före nedläggningsbeslutet, skriver Boxer till TV4 att News i mars 2014 ska byta namn till TV4 Sport Xtra.

Samtidigt sparkades Göran Ellung som vd för Nyhetsbolaget. Vid Bonniers omorganisation i mars sparkades även Jan Scherman och ersattes som ordförande av Casten Almqvist, som också ersatte Torsten Larsson som koncernens högste tv-chef.

En månad senare gjordes en märklig analys i TV4 som i sju punkter argumenterar för nedläggning. En ny konkurrenssituation sägs ha uppstått, kalkylen för 2014 måste gå ihop och annonsmarknaden anses trögare.

Men i affärsplanen gick kanalen ihop och News sålde årsavtal. I maj kom så det formella beslutet att släcka News och sista augusti släcktes kanalen.

Läs mer i dagens pappersutgåva av Resumé. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev