Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Dabrowski: "Som kvinna får man inte bli gammal på tv"

Publicerad: 22 juli 2013, 06:54

Trots att Stina Dabrowski har korats till århundradets svenska kvinnliga tv-personlighet var det länge sedan hon fick ett jobb på tv. I en intervju med "Medierna" i Sveriges Radio rasar hon över åldersdiskrimineringen mot kvinnor i tv-branschen.


Ämnen i artikeln:

Stina DabrowskiMedierna

På 1980- och 1990-talet gjorde Stina Dabrowski ett par intervjuer som kom att ge henne ikonstatus i svensk tv.  Nelson Mandela, Margaret Thatcher, Muammar Khadaffi och Madonna är bara några av de som fick känna på programledarens tuffa frågor.

Efter att hon fyllt 50 år började intresset för hennes tjänster att svalna. Stina Dabrowski, i dag 63 år, anser att situationen beror på att hon passerat"bästföredatum".

Det är under en längre intervju i Sveriges Radios medieprogram "Medierna" som Stina Dabrowski berättar om hur karriären började gå sämre i slutet på 90-talet efter framgångsåren.

– Sedan plötsligt kommer det en dag när folk inte alls är så intresserade längre. De ville inte köpa några program. Jag gjorde en intervju med Hillary Clinton och trodde att de skulle gå i taket, den enda svenska intervjun, nä, den ville de inte ha, säger Stina Dabrowski.  

I dag är Stina Dabrowski professor på Dramatiska högskolan och ordförande i Publicistklubben. Ett annat bakslag som hon berättar om i"Medierna" är när hon gjorde en exklusiv intervju med Dolly Parton 2002 – ingen tv-kanal var villiga att köpa intervjun.

– Jag betalade själv för att genomföra den intervjun, tv betalade inte. Men jag hade ju sagt till Dolly Parton att den skulle sändas i tv, jag liksom skänkte bort den intervjun. Då var min karriär i dalande kan man säga.
Få äldre kvinnor syns i rutan, säger Stina Dabrowski.

Stina Dabrowski anser att det är svårare för kvinnor än män att åldras i tv-rutan.
– Det är tydligen så att som kvinna får man inte bli så gammal på tv. Finns det kvinnor som vill hålla på så nog fan ska de få hålla på, säger Stina Dabrowski till "Medierna".

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Stina DabrowskiMedierna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.