Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Dansk tv-kanal ses som språkrör för terrorister

Publicerad: 4 juli 2013, 07:26

Den kurdiska tv-stationen Roj TV i Danmark döms till tio miljoner danska kronor i böter för att rätten anser att den agerar som ett språkrör för terrorister. Kanalen förlorar också sitt sändningstillstånd.


Roj TV fälldes först i den lägre instansen, byreten, i höstas för brott mot danska terrorlagar.

Bolagen bakom stationen, två stycken, dömdes till böter på 2,6 miljoner kronor vardera, enligt TT-Ritzau.

Byreten drog slutsatsen att Roj TV återgav uttalanden från PKK-representanter på ett alltför ensidigt sätt. Kanalen fick dock fortsätta att sända.

Då  frågan senare togs upp i den danska radio- och tv-nämnden drog man in  kanalens sändningstillstånd under två månader. Här angavs dock helt  andra skäl – att kanalen inte levde upp till kravet att spela in och  lagra alla program.

Åklagaren krävde 20 miljoner danska kronor i böter i sitt överklagande samt att landsreten drar in kanalens sändningstillstånd.

Nu  har alltså rätten kommit fram till att kanalen sprider propaganda för  den kurdiska PKK-rörelsen och har därmed skärpt domen.

Rätten slår också  att PKK är en terrororganisation i det att den för en väpnad kamp mot  den turkiska staten, enligt TT-Ritzau.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.