Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Danska TV2 konkursmässigt – Metros vd får skulden

Publicerad: 11 juni 2008, 09:33

Danmarks största kommersiella tv-kanal TV2 är konkursmässig. Bankerna vägrar att låna ut pengar till kanalen och nu tvingas danska staten att gå in med 500 miljoner danska kronor för att klara driften. Skulden läggs på Metros vd Per Mikael Jensen.


Per Mikael Jensen.

Krisen på statligt ägda TV2 har pågått under hela våren. För snabb expansion förra året, under ledning av Per Mikael Jensen som numera är vd för Metro International, vikande annonskonjunktur och dåligt programutbud är orsaken.

Danska regeringen hade planer på att sälja ut tv-kanalen men de sista månaderna har kanalledning haft fullt upp med att överleva.

Nya vd:n Merete Eldrup har infört ett tufft sparprogram men har ändå tvingats att gå till bankerna för att låna pengar till driften. Bankerna har ställt hårda krav på TV2 för att låna ut pengar men nu menar de att det inte räcker. Kanalens skulder är för stora och annonsförsäljningen för osäker.

– Det är naturligtvis djupt beklagligt att TV2 befinner sig i en situation där man inte kan skaffa sig tillräcklig finansiering för verksamheten. Som ägare måste staten naturligtvis gå in och lösa saken, sa kulturminister Brian Mikkelsen i ett uttalande.

Förutom att låna pengar ska man utreda hur kanalens skenande kostnader kan stoppas. Troligtvis blir det utförsäljning av det som inte är mediebolagets kärnverksamhet – huvudkanalen TV2.

De konservatives Henriette Kjær som sitter i både Folketingets finans- och medieutskott säger till Berlingske Tidene att hon förväntar sig att mediebolaget kommer att slaktas. Hon pekar även ut en syndabock: Mikael Jensen som drog på företaget kostnader när han tillät en kraftig expansion förra året.

– Per Mikael Jensen har ett stort ansvar liksom styrelsen som satt under hans period, säger Henriette Kjær.

Jensen är i dag vd för Metro International har tidigare svarat på kritiken av hans styrning av TV2.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.