Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Därför hängde TV3 ut detaljer om stalkern

Publicerad: 8 november 2012, 14:41

Ur programmet.

I går kväll hade "Stalkers" premiär i TV3. I avsnittet får tittaren veta detaljer om den utpekade stalkern; som att han bor i en liten by och vad han heter i förnamn. Men programmets programledare Hasse Aro tycker att det var befogat. – I andra program har vi varit mer försiktiga med namnpublicering, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

TV3Hasse Aro

I går kväll hade "Stalkers" premiär i TV3. Programmet där Hasse Aro och  Sanna Lundell kartlägger och konfronterar olika stalkers nådde 575 000  tittare.

I gårdagens premiäravsnitt skildrades hur Susanne Brännemo, känd från  TV4:s "Bonde söker fru" under en längre tid har förföljts av en man som  tror sig ha en relation med henne. I programmets öppning berättar  programledaren Hasse Aro:

"Det som började med en oskyldig vänförfrågan på Facebook ledde till att  Susanne nu fruktur för sitt liv. En fruktan som skulle visa sig helt  befogad då hennes förföljare bär på en mörk hemlighet."

Förutom att redogöra berättelsen om hur Susanne Brännemo har utsatts för  trakasserande förföljelse väljer TV3 att publicera förföljarens  förnamn, visa hans hus och filma honom i helkroppsfigur med ett tunnt  filter.

Tittarna får också veta att mannen bor i det värmländska samhället  Åmotsfors med 1500 invånare. Under premiäravsnittet kartlägger experter  mannens beteende parallellt med att offret redogör för de trakasserier  hon utsatts för.

I upplösningen konfronterar Hasse Aro mannen som ger ett löfte att  upphöra med sina brev. När han senare återupptar kontakten med Susanne  Brännemo blir han dömd rättspsykiatrisk vård.

I programmets dramaturgiska slutskede tar man upp mannens förflutna. På  1970-talet dömdes mannen till åtta års fängelse efter att ha mördat sin  tio månader gamla son.

"Susannes stalker visade sig vara sjukare än vad någon trodde", avslutar programledaren Hasse Aro.  

Resumé ringer upp programledaren Hasse Aro.

Ni väljer att publicera mannens namn, visa hans hus och berätta om hans  förflutna när han bor i en ort med 1500 invånare. Vilka överväganden  gjorde ni?
– Vi gör olika bedömningar i fall till fall. Den här mannen hade bara  bott i Åmotsfors under en månad och han saknade socialt umgänge.  Dessutom åkte han in i samband med programmet. I andra program har vi  varit mer försiktiga med namnpublicering.

Hasse Aro tillägger att programmet började spelas in för ungefär ett år  sedan och att säsongsstarten har föregåtts av många överväganden.

Varför valde ni att förvränga mannens röst?
– Jag vet faktiskt inte. Jag har inte jobbat så intensivt med den här produktionen.

Varför är mannens förflutna relevant i sammanhanget?
– Det ger en ytterligare dimension till programmet.

Ser du några risker med att genomföra programmet på det sättet som ni gjorde?
– Det är klart det finns risker. Man får bedöma i varje enskilt fall. I det här programmet var omständigheterna speciella.

Varför är fenomenet "Stalker" så pass intressant att ni väljer att göra ett eget program av det?
– Det vet jag inte. Jag hade inte upptäckt det innan. När jag hörde  talas om det tyckte jag att det var intressant, men det var inte alls  att jag skulle göra det. Fenomenet har växt de senaste 20 åren. Mycket  tack vare internet och sociala medier. Mannen i första avsnittet använde  sig i huvudsak av internet.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

TV3Hasse Aro

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.