Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Därför köper teleoperatören TDC tv-verksamheten i MTG

Publicerad: 1 februari 2018, 08:37

Den danska teleoperatören TDC Group vill åt MTG:s innehåll. Affären är den senaste i raden som visar branschglidningen på mediemarknaden. Den är också ett sätt för Kinnevik att få igenom Tele2:s köp av Com Hem.


Ämnen i artikeln:

TDC

TDC Group är något av Danmarks motsvarighet till Telia, var tidigare ägt av staten och är numera privatiserat. Bolaget är marknadsledande i Danmark med affärsområden inom mobil telefoni, bredband och datakommunikation. Verksamheten för rörligt innehåll består bland annat av Blockbuster och Dansk kabel-tv.

Dagens affär som värderar MTG till 19,5 miljarder kronor ska "skapa Europas första helt konvergenta media- och kommunikationsleverantör med ett förstärkt och integrerat kunderbjudande", hette det i pressmeddelandet.

Vd för det nya bolaget blir TDC:s nuvarande vd Pernille Erenbjerg. Vice vd blir Anders Jensen som basat över MTG i Sverige.

Storaffären ger uttryck för den branschglidning som skett på marknaden de senaste åren. I USA försöker Donald Trump stoppa affären mellan telekomjätten AT&T och Time Warner och i Sverige har det bara gått några veckor sedan Com Hem och Boxer gick in i "Nya Tele2".

Med attraktiva sporträttigheter som Premier League och Champions League har MTG Nordics ett innehåll som inte bara varit den svenska mediekoncernens största tillgång. När TDC Group nu får möjlighet att skjuta till den typen av innehåll i sin portfölj öppnas så klart stora möjligheter mellan vertikalerna där man liksom i det svenska exemplet (Tele2 och Com Hem) också kan samla ett brett tjänsteutbud till konsumenterna.

Ur ett Kinnevik-perspektiv kan dagens affär betraktas som ett defensivt drag för att blidka konkurrensmyndigheterna och få igenom Tele2:s köp av Com Hem. Redan när det samgåendet presenterades för några veckor sedan spekulerades det i att Kinnevik skulle kunna göra sig av med sin tv-verksamhet inom MTG/Viasat. Investmentbolaget kommer att behålla en minoritetspost men i praktiken är det TDC som köper MTG.

En viktig pusselbit i att få till affären är MTG:s Sverige-vd Anders Jensen som har en bakgrund inom just TDC. Han anses ha gjort ett bra jobb med att strukturera upp den svenska verksamheten och får nu fortsatt en viktig roll i bygget av det nya bolaget.

Spännande blir att se vilken utväxling den nya mediejätten kommer att få på rättighetsmarknaden. Exempelvis så kommer Bonnierägda C More att få en tuffare konkurrent att hävda sig med i budgivningen. En annan aktör som påverkas är Telia, som länge sneglat på uppköp inom mediesektorn men som hittills inte gett sig in i innehållsmatchen på allvar.

Många analytiker reagerar under torsdagen på att MTG:s tv-verksamheter fusioneras med det danska bolaget istället för att stanna inom Kinnevikssfären. Noterbart är att Kinnevikägda Tele2 förvärvade den svenska delen av TDC under 2016.

MTG:s aktie stiger under torsdagsförmiddagen som en konsekvens av affären.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

TDC

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.