Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Därför lämnar Annie Wegelius SVT

Publicerad: 5 december 2012, 08:18

Annie Wegelius

Foto: Fredrik Hjerling/SVT

Annie Wegelius tog beslutet att lämna jobbet som programdirektör när alla siffrorna pekade uppåt. Nu ser hon fram emot att leva ett friare liv. Hon öppnar också för en karriärväg utanför Sverige. – Det är möjligt att jag kommer att utgå från en internationell bas, säger Annie Wegelius till Resumé.


Ämnen i artikeln:

SVTAnnie Wegelius

I dag stod det klart att Annie Wegelius lämnar posten som programdirektör på SVT efter närmare sju år på posten.

Hon lämnar över stafettpinnen till Martin Österdahl som nu kommer att ha Melodifestivalen och Eurovisiontävlingarna i Malmö som huvudfokus. Fram till september nästa år är Annie Wegelius uppdrag att fastställa SVT:s programtablå för 2014.

Varför lämnar du?
– Jag lämnar därför att jag efter snart sju år har lyckats skapa en bra position för SVT. Vi har lyckats öka våra publiksiffror och behållit vår trovärdighet. Pilarna pekar uppåt. När jag lämnar i september 2013 kommer jag ha möjlighet att leva ett friare liv.

Du kom från kommersiell tv, vad har du lärt dig av Public Service?
– Jag kom från 25 år av branscherfarenhet. Jag har inte jobbat på ett så pass stort företag som SVT innan. Jag har fått jobba med otroligt duktiga människor. Åren på SVT har varit väldigt lärorika, ett bra kapitel.

Du har varit på de flesta sidor i tv-branschen, vad finns det kvar att göra för dig?
– Ingen aning, jag är otroligt lite av en karriärist och har aldrig haft några långsiktiga planer för min yrkesbana. Jag lämnar när mediebranschen står inför en gigantisk omgörning. Jag kommer att kunna leva ett mer internationellt liv. Sedan åren på TV3 har jag skapat en stor internationell kontaktyta. Det är möjligt att jag kommer att utgå från en internationell bas.

Vad ska du göra härnäst?
– Jag kommer att ha fullt fokus på att färdigställa tablån för 2014 fram till Kristallen. Martin Österdahl kommer att ha fullt upp med Schlagern. Det kommer inte att finnas någon möjlighet för mig att ha några parallella uppdrag.

Vad har du satt för avtryck på SVT?
– Det är lättare för andra att bedöma. Jag kom in med en gedigen bakgrund från branschen, med andra ögon. Jag har försökt utmana den rådande ordningen. Eftersom strategiarbetet har fungerat har jag kunnat genomföra förändringarna med hjälp av medarbetarna snarare än i konflikt med dem.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTAnnie Wegelius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.