Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Därför nobbade Guillou tv-debatten med Mattsson

Publicerad: 4 november 2009, 13:15

TV8:s Lars Adaktusson ville ha en studiodebatt melllan Jan Guillou och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Först sa Guillou ja – sedan kom han på att han redan var uppbokad för en intervju i Norge. – Han lämnade återbud, vi fick banda honom innan programmet i stället, säger Lars Adaktusson till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouLars AdaktussonThomas MattssonExpressen

I går ägnades aktualitetsprogrammet Adaktusson i TV8 åt Guillou-affären. Programledaren Lars Adaktussons mål var att sammanföra Jan Guillou och Thomas Mattsson i studion för en debatt om KGB-kontakterna och Expressens publicering.

Men så blev det inte. Guillou, som först sa ja, ringde i fredags och lämnade återbud. Det visade sig att han sedan tidigare var uppbokad för en intervju i Oslo i NRK1:s program "Stjerneklart".

– Den intervjun var inbokad sedan flera månader tillbaka, säger Jenny Palmblad, pr-ansvarig på Guillous bokförlag Piratförlaget.

Guillou medverkade i Adaktusson ändå, men i en bandad intervju. I studion i direktsändning klockan 21.00 fanns Thomas Mattsson och UNT.s chefredaktör Håkan Holmberg.

– Efter det som bland annat Resumé skrivit hade vi hoppats på en intressant debatt mellan Guillou och Mattsson. Men så blev det inte tyvärr. Vi fick använda oss av det här upplägget i stället, säger Lars Adaktusson.

I en intervju med Resume.se förra veckan sa Guillou bland annat att Expressens publicering fått orimliga proportioner och att tidningen bedriver ”en hatkampanj för att döda eller utplåna mig”.

I den bandade intervjun i går sa han på nytt att kontakterna med KGB var värd några rader i memoarerna och att publiceringen hade stt helt annorlunda ut om Expressen lyckats värva Guillou tidigare i år.

Thomas Mattsson försvarade det faktum att Expressen och andra redaktioner ägnat avslöjandet så stort utrymme. Mattsson poänterade att Guillous KGB-kontakter är extra intressanta med tanke på att guillou avslöjade IB. Mattsson menar också att Guillou fått gott om utrymme i Expressen att ge sin version.

Hade du förväntat dig en diskussion med Guillou i Adaktusson-studion i kväll?

– Jag har ingen synpunkt på hur och var och när Guillou kommenterar KGB-samarbetet, mer än att det är bra att han är tillgänglig för frågor från nyhetsmedier och debattprogram, säger Thomas Mattsson till Resume.se.

Har du talat med Guillou efter publiceringen av KGB-avslöjandet?

–  Jag har inte talat med Jan Guillou om publiceringen, men Expressen har som bekant intervjuat honom vid ett flertal tillfällen och Guillou har dessutom chattat på Expressen.se och skrivit själv i Expressen, säger Thomas Mattsson..

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.