Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Därför nobbar Marklund Debatt

Publicerad: 14 januari 2009, 14:35

I morgon ska kritiken mot Liza Marklunds bok Gömda diskuteras i SVT:s Debatt. Men stjärnförfattaren nobbar programmet. – Hon gör ett klassiskt misstag som gömmer sig, säger programledaren Janne Josefsson.


Ämnen i artikeln:

Liza MarklundJanne JosefssonDebatt

Liza Marklund kommer inte vara med i SVT:s Debatt. Foto: Piratförlaget

Idag på eftermiddagen skickar Liza Marklunds bokförlag Piratförlaget ut ett pressmeddelande där de motiverar varför de inte kommer att delta i SVT:s Debatt i morgon.

– Justitiekanslern, JK, utreder redan Liza Marklunds motdebattör Monica Antonsson för brott. Även Liza Marklund riskerar genom en medverkan i Debatt att bekräfta identiteten på hennes grundlagsskyddade uppgiftslämnare. Det är därför olyckligt och möjligen olämpligt av SVT att välja att genomföra en debatt under dessa förutsättningar, säger Piratförlagets advokat Peter Althin i pressmeddelandet.

Men den argumentationen sväljer inte Debatts programledare Janne Josefsson.
– Det är klart att jag inte begär att hon ska röja några källor. Men i det här fallet använder hon sig av källskyddet för att skydda sig själv.
– Liza Marklund kan också resonera med sina källor om de kan tänka sig att släppa vissa uppgifter, nu när de är så ifrågasatta. Källskyddet är ju till för källan, inte för journalisten.

Piratförlaget tycker också att Liza Marklund har svarat på kritiken genom att skriva på debattsajten Newsmill och chatta med läsarna på Expressen.se.
– Jag har erbjudit Liza Marklund en intervju istället för att vara med i direktsändning. Då borde det inte finnas några problem med källskyddet. Men till skillnad från en chatt kan hon då inte välja frågorna själv och får dessutom följdfrågor.

Janne Josefsson har också bjudit in Piratförlagets vd Ann-Marie Skarp och Liza Marklunds presstalesman Niclas Lövkvist att medverka i programmet. Men de har tackat nej.
– Det är ynkligt att en presstalesman inte vill prata med pressen.

Debatt planerade redan i december en debatt i ämnet, men ställde då in programmet eftersom Liza Marklund inte ville vara med.
– Nu har frågan fått helt andra dimensioner. En av Sveriges mest kända författare är ifrågasatt. Det är klart att vi ska ta upp det.

Janne Josefsson har själv ställt upp för Liza Marklund i en debatt på bokmässan. Ämnet för diskussionen var: när drevet går.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.