Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Därför sparkar Bonnier en chefredaktör

Publicerad: 4 september 2008, 12:23

Han prisades för sin dokumentär om familjen Wallenberg. Nu följer filmaren Gregor Nowinski mediefamilen Bonnier på uppdrag av TV4 – som ägs av Bonnier.


Gregor Nowinski utsågs till årets ekonomijournalist 2007. Även det delas ut av Bonnier.

Filmaren Gregor Nowinskis dokumentär om familjen Bonnier på TV4, kommer bland annat att beröra maktförhållandet mellan chefredaktörerna och familjen.
Bland kommer Jeanette Bonnier berätta om på vilka grunder man avskedar en chefredaktör.

TV4:s dokumentär om familjen Bonnier får premiär senare i vinter.
Korta klipp ur den visades i samband med dagens TV4 Screening.
Filmaren Gregor Nowinski, som även gjorde serien om familjen Wallenberg, ligger bakom dokumentären.

Vid dagens TV4 Screenings berättade han att dokumentären kommer att vara fokuserad på familjen bakom ”varumärket Bonniers”.
– Vi får se hela den komplicerade familjestrukturen som ligger bakom varumärket. Bonnier har också varit mindre alienerad än vad till exempel familjen Wallenberg varit. Familjeföretagets och familjens historia varit har alltid varit sammanlänkad.

Gregor Nowinski är den som själv tagit initiativet till dokumentärserien, som alltså kommer att visas av en kanal som också ägs av Bonnier.
– Det är många som höjt på ögonbrynen av den anledningen. Men initiativet kommer från mig. De som följde dokumentären om familjen Wallenberg kommer också att se paralleller. Bonnier är mer än en mediekoncern. Det här är berättelsen om en familj som kom till ett land för 200 år sedan, och de såg att det var ett land utan litteratur. Det blev grunden till Bonnier.

I flera av klippen som visades under TV4 Screening framgår också att familjens inflytande över chefredaktörerna är något som kommer att diskuteras i serien.  
Jeanette Bonnier, en av familjens mest inflytelserika medlemmar, berättar att det bara finns ett skäl att avskeda en chefredaktör.
Men vilket skälet är, avslöjas först när serien sänds.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.