Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Därför stannar porren

Publicerad: 19 januari 2011, 09:49

Porren i Canal+ är en het potatis hos TV4-gruppen. Jämställdhetsombuden hoppade nyligen av i protest mot de nattliga sändningarna. Varför finns den kvar? Bonniers har inte råd att slopa den.


Ämnen i artikeln:

Canal PlusJohan KlebergTV4

Jämställdhetsombuden på TV4 hoppade av sina uppdrag i protest mot att Canal+ visar porr. Foto: Andreas Elgstrand.

Resumé (nr.36 2010) skrev redan i höstas om anledningen till att porren stannar i Bonnier-ägda Canal+. Sedan TV4 köpte kanalen 2008 har debatten kring porren rasat.

När köpet genomfördes ingick även den renodlade porrfilmskanalen Canal 69. Men pressad av kritiken valde TV4:s vd Jan Scherman att skrota den och tillsätta en utredning om porrens framtid i Canal+ filmkanaler och pay-per-view-tjänst.

I höstas sa TV4:s programdirektör Göran Ellung till Resumé att utredningen fortfarande pågick. Men Canal+ vd (då operative chef) Johan Kleberg var av en annan uppfattning.

– Erotiken är ett efterfrågat innehåll som en del i ett brett utbud. Tittarsiffrorna går upp när vi visar erotik. Vi har kommit fram till att den ska finnas kvar, sa han.

Utbudet av porrfilm är enormt och överstiger efterfrågan på marknaden. Enligt Resumés källor kostar en tvåtimmars film högst 10 000 kronor, och då ingår obegränsat antal visningar. Canal+ beräknas ha ett lager på runt 500 porrfilmer till ett värde av max fem miljoner kronor.

Enligt Resumés källor visade TV4:s porrutredning att Canal+ riskerade att tappa runt 100 000 av sina nordiska abonnenter till konkurrenten Viasat om porren plockades bort. Det skulle innebära ett intäktstapp brutto på 250 till 300 miljoner kronor.

Merparten av abonnenterna på sport- och filmkanalerna är män, och enligt TV4:s egen utredning ser många porren som en faktor när de väljer mellan konkurrenterna.

Som en direkt konsekvens av TV4-ledningens agerande valde jämställdhetsombuden Helena Gissén och Andreas Bjunér att lämna sina uppdrag i måndags.

– Vi har haft en intern diskussion ända sedan vi köpte Canal+ om det här utbudet. De tycker inte att uppdraget som jämställdhetsombud känns meningsfullt eftersom ledningen inte tar det här på allvar, sade Sara Stenman, som är klubbordförande på TV4.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Canal PlusJohan KlebergTV4

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.