Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Därför vill Schibsted sälja Metronome

Publicerad: 14 november 2008, 09:20

Metronomes pågående tvist med Tobias Bringholm blir ingen ”surdeg” vid en försäljning av produktionsbolaget, lovar Gunnar Strömblad, Schibsteds svenska koncernchef. – Om det blir en affär så tar vi från vår sida helt ansvar för tvisten.


Gunnar Strömblad är Schibsteds vd i Sverige. Foto: Erik Esbjörnsson

I senaste kvartalsrapporten aviserade Schibsted att helägda dotterbolaget Metronome är till salu. Uppgiften tog, enligt källor till Resumé, inte bara branschen på sängen, även Metronomes ledning ska ha blivit överraskad. Endemol utpekas nu som en potentiell köpare, av flera källor till Resumé.

När räknar ni med att affären ska vara i hamn?
– Det finns inget tidsplan, det får ta den tid det tar, säger Gunnar Strömblad.

Hur påverkar den pågående tvisten med Tobias Bringholm affären?
– Om det blir en affär så tar vi från vår sida helt ansvar för tvisten. Den har alltså ingen betydelse för en eventuell affär.

Vad utlöste försäljningen, vi har uppgifter om att Schibsted uppvaktades av ett bolag?
– Det stämmer inte riktigt. Skälet är dels att vi skiftat strategi i verksamheten där Metronome inte är en naturlig del, dels pågår en internationell strukturomvandling bland produktionsbolagen.  Zodiak blev ju till exempel uppköpt i våras. Vi vill helt enkel undersöka om vi kan vara en del av den strukturomvandlingen.
– Dessutom är Metronome ett fint bolag som just nu går mycket bra, med goda marginaler.

Men för att bli en del av en strukturomvandling hade ni ju också kunna ha valt motsatt strategi, att förvärva?
– Så skulle det ha kunnat vara, och vi får också väl ser hur det här slutar. Men primärt är min bedömning att Metronome ligger utanför vår fortsatta strategi att bygga ut mediehusen och exportera framgångsrika koncept, som till exempel Blocket.

Endelmol sålde förra året sin andel i Metronome (35 procent) till er och har sedan dess försökt återetablera sig på skandinaviska marknaden utan att lyckas. Ser du Endelmol som en potentiell köpare?
– Det är inget jag vill spekulera i.

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.