Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Dator med internet kräver ingen tv-licens

Publicerad: 13 juni 2014, 07:52

Genrebild

Foto: Colourbox

Tv-avgift för datorer och surfplattor var en av förra årets stora mediedebatter. Nu står Högsta Förvaltningsdomstolen fast att en dator med nätuppkoppling inte är en tv-mottagare.


Ämnen i artikeln:

TV-avgiftRadiotjänst

Högsta förvaltningsdomstolen besult innebär att innehavaren av en dator inte behöver betala tv-avgift, rapporterar TT.  

Fram tills nu har Radiotjänst lagtolkning varit att alla som äger en dator, oavsett hur den fungerar eller inte, är skyldig att betala avgiften.

Tidiagare har flera domstolar gått på Radiotjänsts linje. Förra våren beslutade förvaltningsdomstolen i Luleå att Radiotjänsts sökande efter datorägare var laglig. Frågan har också varit uppe i Kammarätten i Sundsvall, som också gick på Radiotjänst linje.

Domen från Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att ingen användare måste betala tv-licens för en dator med internetuppkoppling.

"Högsta förvaltningsdomstolen finner mot nu angiven bakgrund att begreppet "avsedd" inte kan ges den innebörden att en dator med internetuppkoppling ska anses vara avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program", står det i domslutet.


Överklagan kom från en man i Lund som hävdar att han inte skaffade sin dator för att titta på tv.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

TV-avgiftRadiotjänst

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.