Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

De nya agendasättarna

Publicerad: 26 mars 2009, 06:26

En tredjedel av amerikanerna under 40 använder Stephen Colbert och Jon Stewart på Comedy Central som källor för nyhetsuppdatering. Och nu är Stephen Colbert på väg att lämna jordytan.


Ämnen i artikeln:

Comedy CentralStephen Colbert

Stephen Colbert och Jon Stewart.

Att tv-karaktären Stephen Colbert anser sig vara större än hela världen är känt och nu kanske inte ens jorden räcker till. Rymdstyrelsen NASA utlyste en omröstning om namn på en ny avdelning på sin rymdstation. Det fanns fyra namn plus egna förslag att rösta på. Colbert slog ut NASAs och alla andras namnförslag.

Det är inte klart om NASA har humorn nog att följa omröstningen men nästa år ska rymdstationen döpas.

Uppenbarligen är Stephen Colbert stor i USA. Hans lätt vridna syn på dagsnyheterna, och hans parodi på FOX News ärkekonservativa nyhetskommentatorer, som han förmedlar i The Colbert Report på kabelkanalen Comedy Central uppfattas som en viktig nyhetskälla för unga amerikaner.

Det är sajten Rasmussen Reports, som gjort en telefonundersökning av unga amerikaners nyhetskällor.

Och drygt 30 procent av amerikanerna under 40 hämtar dagliga nyheter från Stephen Colbert och hans Comedy Central-kollega Jon Stewart på The Daily Show.

32 procent av de mellan 30 och 40 anser att Colbert Report och The Daily Show ger en sann bild av nyheterna. 42 procent i samma åldersgrupp tvivlade på sanningshalten.

En femtedel av alla vuxna som deltagit i undersökningen säger att program som Colbert Report och The Daily Show påverkar deras politiska uppfattning. När Stephen Colbert 2007 sa att han funderade på att ställa upp i presidentvalet hade han stöd av 13 procent av amerikanerna.

Colbert Report och The Daily Show är nyhetssatir men programmens tolkningar av nyheter ger ofta en rimlig bild av dagshändelserna.

När republikanernas nye partiordförande Michael Steele gjorde en charmoffensiv mot de yngre väljargrupperna och krävde en "hip-hop makeover" av partiet utmanade Colbert honom på att battla. Steel vågade inte komma till studion men Colbert drog sitt nummer (se video nedan). Och Steels politiska utspel fick proportioner som traditionell media inte har levererat.

Jon Stewarts The Daily Show är mer politisk och mer nyhetskommenterande än Colbert Report men är titulerat som ett humorprogram. Den senaste tiden har han varit den kommentator som hårdast kritiserat ekonomijournalisternas lättsinniga bevakning av finanskrisen.

Framför allt har han gått hårt Jim Cramer på CNBCs Mad Money för att göra finanser till ett skämt. Stewarts kritik har lett till att ekonomijournalisternas börsbevakning har fått strålkastarljuset på sig, När Jim Cramer till slut kom till The Daily Show, och blev överkörd av Stewart, (se video nedan) var det den mest omskrivna händelsen på Twitter.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.