Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"De skriker att vi är lögnare"

Publicerad: 4 mars 2014, 13:09

Elin Jönsson, skärmdump från måndagens Aktuellt.

SVT:s utrikeskorrespondent Elin Jönsson är på plats på Krim för att bevaka konflikten. Hon uppger att stämningen är spänd, men har inte känt sig hotad ännu. – Jag har inte blivit utsatt för något våld. Men jag tycker att det är obehagligt att lokalbefolkningen filmar mig i ansiktet, säger hon.


Ämnen i artikeln:

SVT

Sedan i torsdags har Elin Jönsson varit på plats i konfliktområdet.  

– Den enda förändringen jag känt av sedan jag kom hit är att det blivit fler militärer på gatorna. Det har inte blivit mer aggressivt under dagarna här. Det är ett spänt läge, men samtidigt lugnt på något sätt. Folk går till jobbet, men alla följer tv:n och frågar vad som händer. Man förstår att folk pratar och tänker på det här, säger hon.  

Även om vardagen verkar flyta på, berättar hon att stämningen mot journalister är ganska hotfull och aggressiv bland lokalbefolkningen. En stor majoritet av de som bor på Krim är inte rädda för krig. Snarare vädjar de att Ryssland ska komma, eftersom de känner sig hotade av den ukrainska regeringen.  

– De skriker att vi är lögnare, att vi inte får filma och att vi ska berätta sanningen. När vi då säger att de gärna får berätta sin version går de sin väg och vill inte föra något samtal.  

Trots den aggressiva stämningen känner sig Elin Jönsson inte hotad, eftersom hon själv aldrig blivit utsatt för något våld.

– Lokalbefolkningen går upp i ansiktet och filmar oss journalister, det är obehagligt. Men en fransk journalist blev attackerad med järnspett, så visst händer det saker, säger hon.

De flesta på Krim ser på rysk tv och får deras bild av konflikten, att den ryska befolkningen är utsatt för hot från nationalister från västra Ukraina.

– Även om nationalisterna har odemokratiska värderingar utgör de inget hot mot befolkningen på Krimhalvön just nu. De har inte attackerat på något sätt. I rysk tv uttrycker man det som om hela regeringen består av nationalister, när det egentligen handlar om en mindre grupp.

Rysk militär har tagit kontroll över militäranläggningarna på Krim och vill få över folk på deras sida. I går besökte Elin Jönsson två militärbaser där man hissat rysk flagg. Där släpptes varken anhöriga eller journalister fram.  

– Den ryska militären har fortfarande inga märkta uniformer och deras bilar är utan nummerplåtar. De talar inte med oss. Vi fick däremot intervjua en ukrainsk militär som bytt sida. Han svarade lite märkligt att ryssarna nu vaktar baserna från möjliga aggressionshandlingar, säger Elin Jönsson.  

Hon berättar att en del av militärerna bytt sida och andra lämnat i protest. Några är rädda och försöker vänta ut konflikten.  

– Även om ryssarna drar sig tillbaka, tror jag inte att den separatistiska andan bara försvinner. Folk här är desperata för att de har det dåligt. De drömmer sig tillbaka till Sovjettiden när Krim blomstrade. Just nu vajar det ryska flaggor överallt här.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.