Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Denguefeber sänkte Strix

Publicerad: 9 augusti 2013, 08:23

Strix Television har det kämpigt. 2011 års förlust på dryg 8 miljoner kronor har ökat till hela 47,2 miljoner kronor under 2012. Det vill säga en ökning med nära 40 miljoner kronor. En starkt bidragande orsak är att bolaget har förlorat en tvist med Moderna Försäkringar där Strix har har krävt ersättning för att 30-talet deltagare i Expedition Robinson insjuknat i så kallad Dengue-feber.


Ämnen i artikeln:

Strix TelevisionExpedition RobinsonHenrik Stenlund

Strix Television är ett helägt dotterbolag till MTG Studios, vilka i sin tur ingår i Modern Times Group, MTG AB.

Bolaget  huvudsakliga verksamhet går ut på att producera tv-program med  alltifrån Expedition Robinson för holländsk/belgisk och finsk television  till nya programmet Stalkers för svensk och dansk tv.

Bolaget är också välkänt för att producera Efterlyst, men har också produktioner som Farmen och Böda Camping i sitt utbud.

Strix  konstaterar att omsättningen har ökat i förhållande till förra året  mycket på grund av TV4-produktionen Farmen – nettoomsättningen har gått  från 337 miljoner kronor till 379 miljoner kronor.

Problemet är bara  ett en förlorad försäkringstvist med Moderna Försäkringar samt ökade  utvecklingskostnader har dragit ned resultatet kraftigt.

30-talet medverkande i Expedition Robinson insjuknade i denguefeber i samband med inspelningar i Malaysia år 2010.

Produktionen fick avbrytas och inspelningarna flyttades till en ny ö med massa merkostnader som följd.

Strix  Television har krävt Moderna Försäkringar på 12 miljoner kronor, men  försäkringsbolaget har hela tiden vägrat att betala ut pengarna.

Resultat  efter finansiella poster, finansnetto, visar att Strix har ökat  förlusterna kraftigt – bolaget redovisade en förlust på drygt 8 miljoner  kronor under 2011 och denna har ökat till 47,3 miljoner kronor under  2012.

I förvaltningsberättelsen konstaterar Strix också att tv-produktionsbranschen präglas av trender som: ”uppstår och  försvinner.” Bolaget ska därför fortsätta att satsa mycket på utveckling  av egna och andras format samt försäljning av dessa.

Strix Television har också fått ett koncernbidrag från MTG Studios på nära 42 miljoner kronor under det gångna året.

Resumé har sökt Strix Televisions vd Henrik Stenlund.
Smittskyddsinsitutet beskriver denguefeber som en influensaliknande febersjukdom som orsakas av ett virus som sprids via myggor.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News