Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Det är inget mutbrott"

Publicerad: 6 november 2008, 15:24

Trond Sefastssons advokat Gunnar Falk bemötte på alla punkter åklagarens påståenden och yrkade på att åtalet ska ogillas: – Han må ha sammanblandat sina roller eller brutit mot någon hederskodex, men det konstituerar inget mutbrott, sammanfattade Falk.


Gunnar Falk och Trond Sefastsson utanför rättegångssalen. Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Gunnar Falk konstaterade att oavsett Trond Sefastssons anställningsform i TV4 fanns inget uppsåt att utnyttja sin ställning som TV4-journalist för att tjäna pengar på sidouppdrag. Dubbelrollen som journalist och jurist har redovisats öppet i en rad sammanhang.

Betalningarna i den berömda plastpåsen (som egentligen är en liten sedelficka av plast som banker använder vid större kontantutbetalningar) beskrevs av åklagaren som ”suspekta”:
– Det ordvalet får stå för åklagaren. Betalningen överlämnades på staden eftersom man missat ett uppgjort möte på Centralen. Sefastsson ville inte ta emot pengarna på sin hemadress som han ville hålla hemlig.

Gunnar Falk bemötte också åklagarens argument om det höga beloppet:
– 320 000 plus moms för ett uppdrag där Sefastsson lagt ner omkring 300 timmar är skäligt med hänsyn till det omfattande materialet. Åklagaren framhåller att det saknades ett skriftligt avtal. Själv har jag aldrig någonsin skrivit ett avtal med någon av mina klienter. Hon säger att kvitton saknas. NN (sonen i den granskade familjen) har inte begärt något kvitto. De hade Sefastssons bankkonto, men valde att betala kontant.

Åklagarens antydan om att Sefastsson skulle ha provocerat en morddömd medfånge till få tyst på den granskade, förklarade Falk med Sefastsson hotats:
– Han var rädd och tar kontakt för med den morddömde. När han säger att NN ska vara tyst, menar han just det.

Det omstridda tjänstesambandet behöver inte föreligga i Sefastssons fall, hävdade Falk och hänvisade till mutbrottskommitténs utredning:
– Den talar om andra samband, till exempel ersättning för ett uppdrag utom tjänsten.

Gunnar Falk anser att åklagaren inte kunnat styrka mutbrott och yrkar att åtalet ogillas.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.