tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Det är patetiskt"

Publicerad: 13 januari 2011, 09:27

Fuskbyggarna i TV4 hade premiär i går kväll med 1 155 000 tittare. Men samtidigt anklagas de återigen för att ha drivit en "journalistisk häxjakt" mot ett byggföretag. – Det är patetiskt, säger programledaren Martin Timell.

Ämnen i artikeln:

FuskbyggarnaTV4

LF

Linus Fremin


Martin Timell. Foto: TV4

Fuskbyggarna kunde igår kväll fira en stark start på säsongen med 1 155 000 tittare och en rating på 13,1 procent i målgruppen 12-59 år. Men i dag anklagas de återigen för tvivelaktiga arbetsmetoder.

På SvD Brännpunkt skriver Martin Arkad, vd för Järntorget Bostad AB, som i gårdagens program anklagades för att ha gjort ett fuskbygge. Han anklagar TV4 för att ha brutit mot de pressetiska reglerna, direkta felaktigheter, oseriösa vinklingar och "journalistisk häxjakt"

– Det patetiska är att han inte går i svaromål mot vad han faktiskt har utsatt den här familjen för. Han svarar inte på en enda punkt vad vi har fått fel. Jag tycker det skulle vara mycket mer intressant att istället för att gråta krokodiltårar i SvD att han gör rätt med familjen i fråga, säger Martin Timell till Resume.se

Men vad säger du om den kritik han riktar mot era arbetsmetoder?

– Vi har gett honom alla chanser. Han ville inte prata med Lennart Ekdal oförberedd, vilket man kanske kan förstå, men när han själv bokar ett möte med oss som han sedan inte kommer på, då tar det stopp.

Så det finns ingen grund i hans anklagelser mot er?

– Nej nej nej. Det är familjen i fråga det är synd om och jag förstår inte varför han inte lägger sin energi på dem.

Ni har tidigare blivit anmälda till Granskningsnämnden för radio och tv flera gånger och ni blev fällda så sent som i december, vad säger du om det?
– En dom som förmodligen kommer att överklagas då de har gett sig in på områden de inte har koll på, men det är upp till Nordisk Film och TV4 om de beslutar att överklaga.

Men att ni blir anmälda till Granskningsnämnden och att ni får svaromål som den på SvD Brännpunkt, det kan ju ge en viss bild av ert program som oseriöst?
– Nu vet vi ju att det vi gör är sant och om man ser på kommentarerna till SvD-artikeln är det få som tvivlar på att det vi berättade var sant. Men jag tycker att det är lysande att det nu förs en debatt om det, men jag hoppas att den inte överskuggar debatten om vad dessa familjer har utsatts för.

Men är inte det just grejen här, att debatten om era arbetsmetoder överskuggar den andra?
– Jag hoppas att det finns plats för båda. Vi ska kunna ha rum för båda då jag vet att vi har åstadkommit förändringar i byggbranschen med vårt program.

I december fälldes "Fuskbyggarna" för osaklighet av Granskningsnämnden. Enligt Granskningsnämnden uttalar sig en byggexpert och en besiktningsman i programmet utan att ha pratat med alla parter i fallet. Eftersom detta inte framgick i programmet anser Granskningsnämnden att "Fuskbyggarnas" framställning är vilseledande och därmed strider mot kravet på saklighet.

Samtidigt som “Fuskbyggarna”, klockan 21.00, hade SVT 1 premiär för dramaserien ”Bibliotekstjuven”. Den lockade 895 000 tittare enligt preliminära MMS-siffror.

TV4 hade även premiär för "Sveriges Mästerkock" klockan 20.00 i går kväll. Programmet som produceras av Meter fick en drömstart – 1 250 000 tittare såg programmet som hade en rating på 13,0 procent i TV4:s huvudmålgrupp 12-59 år.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev