Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Det blir 2 miljoner tittare"

Publicerad: 15 maj 2011, 06:34

Sverige är i final! På söndag kväll, på bästa sändningstid i TV3, gör Tre Kronor och Finland upp om guldet i hockey-VM. - Jag är löjligt glad. Hela familjen undrade om det var något fel på mig. Jag skrek som en tonåring hela matchen. Typisk yrkesskada! säger Viasats sportchef Per Tellander som tror på två miljoner tittare.


Tre Kronor har fixat hockeyfeber i Sverige igen. Foto: TV3.

Per Tellander, chef för Viasat Sport.

Efter imponerande 5-2 mot Tjeckien är Tre Kronor i VM-final för första gången sedan 2006. Det är  välbehövligt för kriskanalen TV3, som för en gångs skull kanske kan gå vinnande ur tittarstriden en söndag och slå självaste SVT som samtidigt visar "Mästarnas mästare".

Hur bra tycker du att det gått hittills tittarmässigt i VM?
- Det har varit ett riktigt bra VM. Kvartsfinalen är alltid kritisk, eftersom turneringen kan ta slut där. Tre Kronor är dock pålitliga. Tror att det var 11:e gången på raken som "vi" gick till semifinal, säger Per Tellander, sportchefen som ansvarar för sändningarna.

Vad betyder det för TV3 att få sända hockey-VM igen?
- TV3 har haft ett tufft jobb inom MTGTV de senaste åren. Koncernens TV-moder har offrat sig helhjärtat för att bygga tv-portföljens övriga kanaler. Många av tittarmagneterna har bollats runt för att skapa en perfekt kanalbalans. Nu är det dags för TV3 att toppa "laguppställningen" och bli det givna valet för vår målgrupp, men också söka de stora lite bredare tittarskarorna. Att flytta hockey-VM till TV3 var ett självklart val i vår strategi.

Det här är sista säsongen för hockey-VM hos MTG/Viasat. Nästa år tar TV4 över. Hur känns det?
- TV3 chockade Sverige 1989 när SVT-klenoden "kidnappades" till uppkäftiga TV3. Då var det totalt kaos i stugorna. Nu tror jag att tittarna kommer att sakna våra banbrytande tv-produktioner från 23 raka VM-turneringar. Givetvis svider det lite i hockeysjälen, men vi gjorde ett väl underbyggt val när vi tackade nej till en förlängning av avtalet. Hockey VM är idag bara en av  många viktiga rättigheter i koncernen. Att hålla fast i rättigheter av emotionella skäl är ingenting som ligger i vår natur.

Hur många tittare blir det i finalen?
- Jag tror att det blir 2 miljoner tittare. Då blir det skumpa i MTG-huset även om finnarna avgör på ett skitmål i förlängningen.

Hur går det i finalen tror du?
- Sverige avgör efter straffar och förlängning. Det skulle funka ur alla aspekter. Själv glömmer jag aldrig Kronornas segerfest efter VM-guldet i Schweiz 1998. Det var den sjukaste fest jag någonsin varit med om. Jag har ett gäng foton från den festen som jag kan testamentera till Resumé när jag tar ner skylten ha ha.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.