Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Det går trögt för hd-tv

Publicerad: 8 september 2008, 12:28

Hos elektronikkedjorna är det stor efterfrågan tv-skärmar som kan tillgodogöra sig hd-tv. Men hittills är det bara 60 000 hushåll som säger sig ha tillgång till de nya sändningarna. Det visar en undersökning från Mediavision.


Det tar tid att introducera hd-tv i Sverige.

Mediavision följer utvecklingen av hur svenskarna tar till sig ny teknik. Bland annat studerar de hur många som skaffat hd-tv. Även om den nya tekniken vinner mark går det ganska långsamt.
– Övergången kräver mycket av konsumenten. Du måste ha en ny digital-tv-box, en ny skärm, ett abonnemang med hd-tv-kanaler. Sedan måste det också finnas ett attraktivt innehåll, säger Marie Nilsson, vd på Mediavision.

Det är flera aktörer som ska samarbeta för att tittaren ska övertygas. En faktor som också komplicerar det hela är att det inte var länge sedan övergången från analog till digital-tv.

Och hos konsumenterna är förvirringen stor.
– Många är osäkra på om de har hd-tv eller inte. En del tror att de har hd-tv efter att ha köpt en hd-ready tv.

Mätningen som refereras är från andra kvartalet i år. Sannolikt har försäljningen fått en hygglig skjuts av OS, som sändes i hd-kvalitet. Men det stora steget tas när det är dags att ersätta dagens digital-tv-boxar som använder mpg-2 teknik till mpg-4. Då kommer operatörerna erbjuda en modernare box för att behålla sina kunde.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.