Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Det har utkristalliserats tydliga positioner”

Publicerad: 13 oktober 2015, 14:04

MTG:s vd Anders Jensen.

Foto: Andreas Elgstrand.

MTG har säkrat rättigheterna till ännu mer europeisk toppfotboll. "Desperat" menar konkurrenten C More. Nu slår vd:n Anders Jensen tillbaka.


Ämnen i artikeln:

CMoreAnders JensenDiscoveryMTGViasat

I morse berättade MTG att de köpt rättigheterna till spanska La Liga, italienska Serie A och franska Ligue 1. Därmed tog de hem en seger mot konkurrenten C More som satt på de tidigare rättigheterna till ligorna. Beskedet kom också bara två veckor efter att bolaget lyckats förlänga avtalet om att sända Premier League för runt en halv miljard per säsong.
– Vi tittar på hur vi kan förädla vårt samlade programutbud i Sverige. Att äga världens bästa fotboll är ett intressant koncept som sådant. Eftersom vi har Champions Leauge och Premier League tittade vi på vilka ytterligare ligor kunde addera. Då är La Liga och Serie A samt i viss mån Ligue 1 perfekta. Men att förlänga Premier League var prioritet 1, 2 och 3, säger Anders Jensen.

Hur MTG kommer att fördela sitt stora lager av matcher är ännu inte klar. Men bolaget har öppnat för att visa mer fotboll i exempelvis fri-tv.
– Det adderar främst värde till Viasat och Viaplay, men det ger oss också möjligheter eftersom det är en ofantlig mängd matcher. Vi ser också över programmeringsmöjligheterna med andra digitala plattformar. Det är ett ypperligt tillfälle att ta ut rättigheterna ännu bredare.

Hur kommer det sig att ni satsar så pass hårt på sport?
– Att positionera sig och ta andelar med hjälp av sport ligger i koncerns DNA, ända sedan vi tog över Hockey-VM 1989. Det finns få saker som kan ändra förhållanden på samma sätt som premiumsport.

C Mores vd Manfred Aronsson tycker att det var desperat gjort av er. Enligt honom är La Liga och Serie A väldigt dyra i förhållande till vad man får ut. Vad är din kommentar till det?
– Jag tycker att det blir lite dumt. Man går inte ut och reaktivt köper rättigheter på den här strategin. På egen hand är rättigheterna säkert ganska dyra. Men vi förädlar dem tillsammans med Champions League och Premier League. Det blir en annan kalkyl.

C More har valt att satsa på svensk sport i form av Allsvenskan, Superettan, SHL och Hockeyallsvenskan. Discovery tog tidigare i år hem rättigheterna till fyra olympiska spel, samt sitter sedan tidigare på bland annat tyska Bundesliga.
– Just nu har det utkristalliseras tydliga positioner. Sedan får man se vad framtiden utvisar. Vi är i ett läge just nu där vi har adderat premiumrättigheter. Vi är nöjda med var vi befinner oss, säger Anders Jensen.

Får något stryka på foten när ni satsar så tydligt på sport?
– Nej, vi berättade i maj om en omfattande omorganisation där vi rationaliserar och tar bort kostnader, Men då var vi tydliga med att vi ska återinvestera pengarna, och det här är ett exempel på det.

Kan Viasat och Viaplay-kunderna vänta sig prishöjningar nu?
– Vi ska säkerställa att eventuella justeringar ger ett mervärde för abonnenterna. Men på kort sikt får de La Liga och Serie A redan till helgen till samma pris som de betalar nu.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.