Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Det kommer att dröja innan Erik Hamrén tackar ja igen”

Publicerad: 18 juni 2014, 12:31

Niklas Olovzon Turner och Erik Hamrén i SVT:s sändning mellan Tyskland och Portugal

Tittarnas kritik mot Erik Hamrén som expert i SVT:s VM-studio har varit hård under mästerskapets första vecka. Varumärkesstrategen Niklas Turner Olovzon på Passion Lab tror att förbundskaptenen kommer att avböja liknande förfrågningar i framtiden. – Jag tror att Erik Hamrén inte hade väntat sig att bli så hårt kritiserad, säger Niklas Turner Olovzon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Fotbolls-VM 2014Niklas OlovzonSVTNiklas Turner OlovzonErik HamrénPassion Lab

Erik Hamrén gick in som expert i SVT:s VM-studio med flera förluster för fotbollslandslaget bakom sig. Dessutom var SVT:s beslut att använda förbundskapten redan starkt ifrågasatt. Niklas Turner Olovzon, varumärkesstrateg och grundare till kommunikationsbyrån Passion Lab anser att Erik Hamrén personfierar en utveckling där gränserna mellan journalister, kändisar och ledare inom näringslivet, politiken och sportvärlden suddas ut.

– Fotbollsförbundet har förstått den här utvecklingen och ser sina ingångsvärden när SVT hör av sig och vill fylla intressanta personer. Fotbollssupportrar är en röststark målgrupp där expertroller i media tas på största allvar. Därför blev Erik Hamrén kontroversiell så fort som han presenterades som expert. Det är därför han väcker så starka reaktioner nu, säger Niklas Turner Olovzon till Resumé och fortsätter:  

– Personligen tycker jag att både Erik Hamrén och SVT borde funderat ett varv extra innan man gick in i det här samarbetet. Det är bättre att inleda en mediekarriär efter att man avslutar sitt ämbete än medan man fortfarande är förbundskapten.

Borde han ha tackat nej till uppdraget?
– Han borde tänkt efter mer på huruvida kopplingen mellan jobbet som förbundskapten och expert är lämpligt. Samtidigt drivs den här utvecklingen av medierepresentanter och tittarna. Om tittarna från början ville ha Erik Hamrén i studion är det svårt att värja sig. Normalt är han kommunikativt skicklig, men SVT borde ha varit ännu mer transparenta om varför man inledde samarbetet och tydliga med vad man kunde förvänta sig av Erik Hamrén som tittare.  

Kan hans insats och den eventuellt fortsatta kritiken mot Erik Hamrén påverka synen på honom som förbundskapten?
– Det är det som är hela kontentan. Åsikter om personer har fått större betydelse och värderas ibland högre än fotbollskunskaper både när det kommer till medias rapportering och avtal med sponsorer. Från början var Erik Hamrén väldigt populär och känd som skicklig i sitt sätt att hantera media. Han tog ju över efter Lars Lagerbäck som hade stora problem att hantera pressen, men ironiskt nog har blivit väldigt uppskattad som expert.

– Hur väl Erik Hamrén fungerar i sammanhanget går ju fortfarande att ändra på. Hans populäritet har varit en bergochdalbana sedan starten. Erik Hamréns har varit som ett EKG. Han är en vattendelare, antingen tycker man om honom eller inte.

Många tittare upplever honom som obekväm i rollen. Varför är han så ifrågasatt?
– Svårt att säga. Jag tror att Erik Hamrén inte hade väntat sig att bli så hårt kritiserad. Att han nås av kritiken som kommit efter sändningarna kan ha påverkat hans prestation. Han är inte van att ha den rollen och när han som expert blir starkt ifrågasatt redan innan turneringen kanske han blir osäker.   

Tror du att all uppståndelse innan gör att han granskas hårdare nu?
–  Absolut. Nu har Erik Hamrén ett tufft utgångsläge. Vi befinner oss tidigt i ett VM och han kan fortfarande förändra situationen. Men han kommer att bli väldigt hårt granskad av både tittare och media. Kraven är hårdare på Erik Hamrén eftersom intresset är så stort. Vi i Sverige gillar underdogs och en mindre känd expert hade inte blivit lika tufft behandlad.  Det finns också alternativet att backa av och lämna uppdraget, men det tror jag inte är särkilt troligt.

Kommer vi få se Erik Hamrén som expert i de här sammanhangen framhöver?
– Nej, det kommer nog att dröja ett tag innan Erik Hamrén tackar ja igen. Det är möjligt att han ställer upp efter att han avslutat sitt jobb som förbundskapten. Men nu kommer han sikta på att ta Sverige till mästerskap.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.