Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Det värsta jag har varit med om”

Publicerad: 9 april 2014, 08:00

Åsa Tillberg, vd för Nyhetsbolaget.

Foto: Andreas Elgstrand.

Nyhetsbolagets vd Åsa Tillberg är märkbart tagen efter att ha informerat medarbetarna om nedskärningarna på 140 tjänster när TV4 lägger ner lokalredaktionerna. – Det är det värsta jag har varit med om under min journalistkarriär, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Åsa TillbergNyhetsbolagetTV4

Åsa Tillberg har under en tid varit informerad av ledningen om beslutet att lägga ner lokalredaktionerna och kapa 140 av Nyhetsbolagets totalt strax under 400 tjänster.

Men när hon tillträdde som vd för Nyhetsbolaget föär ett år sedan kunde hon inte förutspå att detta skulle kunna hända – tvärtom fick hon klara signaler från TV4:s ledning om att lokalredaktionerna var mycket viktiga.

– Det här var ett otroligt tungt besked att behöva lämna till medarbetarana i morse.

Åsa Tillberg var med om neddragningar under sin tid på DN – men hon har aldrig varit med om en sådant storskaligt sparpaket.

–  Jag kan inte påminna mig om att det har sagts upp så här många tjänster i ett svep på ett medieföretag i Sverige tidigare, säger hon och fortsätter:

– Det är en oerhört svår situation föer dem som blir av med jobben. De bor ju ute i landet där det inte finns många andra journalistjobb. En sak är ju om du bor i Stockholm där det finns fler alternativ.  

Hennes uppdrag är att göra Nyhetsbolaget helt självständigt från TV4 och leverera till många andra aktörer.

Det är än mer viktigt nu efter beskedet om nedläggningarna.

Hur stort slag är det här ekonomiskt för Nyhetsbolaget?
– Det har inte varit en lönsam del för oss att producera det här, vi har gjort det till mer eller mindre självkostnadspris.

Nyhetsbolaget ägs av Bonnier. Styrelseordförande är TV4;s vd Casten Almqvist som alltså fattat beslutet.

– Det är ett rent ekonomiskt beslut. Vi har levererat högkvalitativa sändningar till TV4, det är pengar det handlar om, säger Åsa Tillberg.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.