Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Discovery i nytt tv-bråk: 4,5 miljoner svenska tittare kan drabbas

Publicerad: 29 augusti 2017, 12:25

Inte första gången tittarna riskerar att bli av med Kanal 5 och Eurosport

Foto: Bilden är ett montage (Andreas Elgstrand)

Discovery Networks är på nytt i avtalsbråk med distributörssidan. Den här gången är det Com Hem/Boxers kunder som kan bli utan Kanal 5 och Eurosport.


Ämnen i artikeln:

Com HemDiscovery Networks SwedenKanal 5

Ni känner säkert till förutsättningarna. Det var ju bara några månader sedan konflikten mellan Discovery Netoworks och Telia gjorde att operatörens kunder riskerade att missa VM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Frankrike i Kanal 5.

– Min bild är att Discovery som stort globalt bolag. Driver de här förhandlingarna på samma sätt, systematiskt, på alla marknader. De driver samma strategi från USA för att få ekonomisk vinning, något som inte funkar på alla lokala marknader. Förra gången blev vi tagna på sängen, det är därför vi valde att varna konsumenterna för de här riskerna i tid, sade Telias konsumentchef Jonas Hasselberg till Resumé innan konflikten löste sig i juni.

På torsdag den 31 augusti spelar Sverige återigen VM-kval och Kanal 5 sänder matchen. Vid midnatt, några timmar efter slutsignalen i bulgariska Sofia, riskerar det att bli svart i rutan för 4,5 miljoner tittar, om inte Discovery Networks och Com Hem/Boxer (de sistnämnda köptes nyligen upp av Com Hem) kan komma överens. Tittarna kan därmed gå miste om landslagets match mot Vitryssland som sänds på söndag.

Förutom de två konflikterna med Telia har det amerikanska mediehuset även varit i liknande konflikter med Telenor och Boxer de senaste åren.

I ett pressmeddelande säger Discovery Networks Swedens vd Henriette Zeuchner:

– Com Hem/Boxer kontrollerar nära 51 procent av den svenska linjära tv-distributionen, och om våra kanaler försvinner från Com Hem/Boxers plattformar drabbar det tittare, reklammarknaden och produktionsindustrin i landet. Vi känner därför ett ansvar att informera om situationen.

Om parterna inte lyckats komma fram till ett nytt distributionsavtal före midnatt den 31 augusti, förlorar omkring 4,5 miljoner svenska TV-tittare Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Eurosport 1, Eurosport 2, Discovery Channel, TLC, Animal Planet, ID, Discovery Science and Discovery World.

–  Vi kommer att fortsätta samtalen med ComHem/Boxer och återkommer med mer information så snart vi kan, säger Henriette Zeuchner i en kommentar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.