lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Dokumentärfilmare i framgångsrik insamlingskampanj

Publicerad: 11 mars 2013, 09:41

Martin Borgs

Foto: Skärmdump från Youtube

Lagom till valet 2006 gick Martin Borgs dokumentär "1200 miljarder" i TV3 och TV8. Nu är han i startgroparna för en uppföljare. "1600 miljarder" har planerad lansering under 2014 och Martin Borgs har samlat in 130 000 kronor på mindre än en vecka.


Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Martin Borgs arbetar som Slöseriombudsman för Skattebetalarnas förenings räkning. 2014 är ett år med både val till Europaparlamentet och riksdagen. Då vill Martin Borgs sätta slöseriet med skattepengar på dagordningen med dokumentären "1600 miljarder". En uppföljare till "1200 miljarder" som hade premiär under valåret 2006.

Han drog igång en insamling via Fundedbyme.com i tisdags. Crowd funding-kampanjen har redan dragit in 130 000 kronor. Som en jämförelse samlade Fredrik Gertten in 107 000 kronor under hela sin kampanjperiod på amerikanska Kickstarter för finansiering av filmen "BIG BOYS GONE BANANAS!*".

Målet för Martin Borgs är att ha samlat in 250 000 kronor till deklarationsdatumet, den 2 maj.

– Sen är tanken att jag ska koppla in produktionsbolag och andra finansiärer med ett underlag som visar att det finns ett stort intresse, säger Martin Borgs till Resumé.

Vad vill du förmedla i din uppföljare?
– Att slöseriet fortsätter och då måste jag ut på jakt igen. Slöseriet med skattepengar är ingen höger/vänster-fråga. Makten behöver alltid granskas, säger Martin Borgs.

Bland annat har Martin Borgs tagit del av underlag för Almedalsveckan.

Som slöseriombudsman. Vad säger du om Almedalsveckan?
– Det är alltid en risk för slöseri när någon annans pengar betalrar notan. Du blir bjuden på rosevin och mat och känner dig uppmärksammad. Men det är skattebetalarna som står för kalaset. Jag vill titta på vilka målsättningar myndigheterna har med Almedalsveckan förutom att mingla och dricka rosevin.

Martin Borgs använder Facebook som marknadsföringskanal för sin insamlingskampanj med 22 000 fans har det gått snabbt att sprida budskapet. I dag är det inte mycket som talar emot att det kommer att bli premiär för "1600 miljarder".

– Bio är målet. Men Svenska Filminstitutet kanske inte är så sugna på att finansiera en film som granskar slöseriet med skattepengar. Då får man hitta andra vägar. Jag är överväldigad över hur snabbt det har gått hittills. Det visar att folk tycker att frågan är viktig.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev