Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Dokusåpadeltagare vann strid om arbetsrättigheter

Publicerad: 22 juni 2009, 06:50

Det är ett slit att bada, dansa och flirta på en mexikansk ö under tolv dagar. Det anser deltagarna i franska realityn l’Ile de la Tentation som nu fått rätt i en fransk domstol att bli kallade lönearbetare.


Domslutet kan vara dödsdomen för reality i franska kanalen TF1. Kanske sprider sig arbetslagstiftningen till andra realityserier vars utgiftsmodell bygger på att deltagarna ställer upp gratis.

Det var tre deltagare i l’Ile de la Tentation, franska för Temptation Island, som gick till domstol och krävde rättigheter i solgasset framför tv-kamerorna.

Och högsta rättsliga instans ansåg att de hade jobbat och därför skulle de ha anställningskontrakt.

Med ett kontrakt kunde deltagarna protestera mot att de tvingats jobba mer än 35 timmar i veckan som är normal arbetstid i Frankrike. De hade heller inte fått semesterersättning, de hade blivit orättvist uppsagda och kontrakten deltagarna hade med produktionsbolaget Glem hade brutits.

Totalt dömdes Glem att betala 120 000 kronor till var och en av de tre deltagarna.
– Produktionsbolag kan inte längre disponera deltagare som de tidigare gjort. 24-timmars arbetsdagar där deltagarna måste göra allt de blir tillsagda att göra, sa deltagarnas advokat Maître Jérémie Assous efter domen.

Nu förbereder 74 andra realitydeltagare i Frankrike rättsliga processer mot produktionsbolag och de bedöms ha stor chans att vinna.

Chefen för tv-kanalen TF1, Edouard Boccon-Gibod, är förtvivlad.
– Det här betyder ett veritabelt kaos för den audiovisuella industrin.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.