Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Dokusåpan fyller 20 år – här är historien om världens mest utskällda tv-format

Publicerad: 13 juli 2017, 08:44

Det första avsnittet av Expedition Robinson sändes 1997. Bilden är ett montage.

Foto: Mostphotos/Montage.

Dokusåpan i sin moderna form fyller 20 år i år. Och allt började med SVT:s Expedition Robinson. Resumé ger er milstolparna i utvecklingen som förändrade tv-landskapet för alltid.


Ämnen i artikeln:

Big BrotherSVTExpedition RobinsonAnna Bråkenhielm

Lördagen den 13 september 1997 skulle komma att förändra allt. I stugorna runtom i landet satt familjer bänkade inför det nya programmet "Expedition Robinson". Anna Bråkenhielm, då vd på Strix Television, hade ett år tidigare köpt idén under en tv-mässa i Cannes. Men vid premiären var det inga glada miner, tvärtom. Såpan hade inte ens börjat spelats in före kritiken kom.

Programmet anklagades "mobbnings-tv", för att ha ett fascistiskt upplägg och i Dagens Nyheter varnade docent Inga Sonesson att barn kan ta skada av att titta. Hon undrade hur det skulle bli om barnen började leka Robinson på dagis.

Strax därpå hände det som inte fick hända. Den 34-årige Sinisa Savija var den första som röstades ur programmet och den 11 juli, när han varit hemma i Norrköping i ungefär en månad, tog han sitt liv. Aftonbladets krönikör Annika Sundbaum-Melin kräver att programmet ska läggas ner. SVT håller krismöten. Programledaren Harald Treutiger hamnar i bråk med journalisten Olle Stenholm efter att denne frågat om kopplingarna till boken "Flugornas herre". Deltagarna själva skriver en artikel i DN Debatt där de försvarar programmet.

Efter att det första avsnittet av Robinson sänts får SVT:s dåvarande vd Sam Nilsson kalla fötter. Han vill först lägga ner programmet, men beslutar sig efter ett par veckor på att köra ändå, efter att programmet har pausats. Under pausen klippte man om programmen till en snällare version. I samma veva får nöjeschefen Pia Marquard sparken. Och opinionen vänder. Publiken älskar Robinson. Finalen ses av 2,3 miljoner och fem länder köper formatet.

När finalen av den amerikanska versionen av Robinson, "Survivor", sändes i USA år 2000 fick programmet 51 miljoner tittare.

Expedition Robinson fick snabbt flera efterföljare. Alla med de vitala element som gjorde programidén unik; immunitetstävlingar som skapar dramatik, en berättarteknik där man mitt i händelserna intervjuar deltagarna och det kanske viktigaste av allt – utröstningen.

Nya format ploppade upp som svampar i skogen om hösten. Till dags dato har vi internationellt sett format som Hells Kitchen, Project Runway, Americas Next Top Model, Masterchef, The Apprentice och Temptation Island, för att nämna några.
I Sverige följde Big Brother två år efter att Robinson haft premiär. Kanal 5-produktionen censurerade ingenting – inte ens sex – och kritiserades därefter. Senare skulle även Big Brothers existens svärtas av deltagare som försökt ta sitt eget liv och andra som drabbats av psykos.

I Sverige kan vi förutom Big Brother och Expedition Robinson minnas tillbaka på format som Idol, Farmen, Baren, Bonde söker fru, Lyxfällan, Du är vad du äter, Bachelor, Ensam mamma söker, Villa Medusa, Ex on the beach och Paradise Hotel. Under de 20 år som gått har genren utvecklats från att vara ett rent överlevnadsprogram där deltagarna tävlar i fysisk förmåga till att de tävlar om mat, kärlek, pengar, bantning, uthållighet.

Att människor är villiga att tävla om precis allt i tv blev ruskigt tydligt senast för någon månad sedan. Den ryska tävlingen Game2:Winter sades bli verklighetens "Hunger Games", där allt var tillåtet; alkohol, slagsmål, mord och våldtäkt. 120 dödsföraktande människor världen över anmälde sitt intresse. De ville bli en av de 30 deltagare som skulle överges i den sibiriska vildmarken i nio månader. Men så blev det inte. Programmet visade sig vara en pr-bluff, iscensatt av en rysk miljardär.

Men trots alla skandaler och trots att dokusåpaformatet kan vara det mest utskällda i tv:s historia verkar publiken ändå älska det. För när allt kommer omkring har alla spådomar om dokusåpans snara död långtifrån slagit in. I en tid när de traditionella medierna genomgår en kris har dokusåporna rönt enorma framgångar. De har fortfarande en mycket viktig plats i tablån.

Källor: Aftonbladet, Utbildningsradion, Sveriges Radio, Expressen, Nyheter24.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.