Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Efter hårda strider – TV4 och facket överens

Publicerad: 12 september 2012, 15:15

Tuffa strider har präglat striderna har journalistklubben och Nyhetsbolaget/TV4 kommit överens. I dag skrevs det nya lokala avtalet på. Bland annat försvinner den så kallade "gubbveckan" och ersätts av ett nytt system som ger lediga dagar utifrån anställningstid, det skriver tidningen Journalisten.


Ämnen i artikeln:

NyhetsbolagetTV4

I november 2011 sade TV4-ledningen upp alla lokala avtal, inklusive husavtalet på TV4 i Stockholm. Ambitionen var att samtliga anställda inom Nyhetsbolaget skulle ha samma villkor.

Det färska bolaget knöts till det centrala etermedieavtalet och TV4:s ledning ville slopa förmånerna i de lokala avtalen.

Bland konsekvenserna fanns sänkt OB-ersättning, slopad semestervecka för äldre och försämrad föräldralön och vab-ersättning.

Vreden bland TV4-medarbetarna var stor.

– Nu verkar det som om företagsledningen bara ser oss som en kostnadsmassa. Det har blivit mycket vi mot dem, sa programledaren Anna Lindmarker till tidningen Journalisten då.

Nu har TV4 och journalistklubben kommit överens om ett nytt lokalt avtal. De har nått samförstånd på punkterna om OB-ersättning, arbetstidsförkortning, lediga dagar, raster och upphovsrätt, skriver tidningen Journalisten.

En förändring blir att den så kallade "gubbveckan", en extra semestervecka för de anställda över 40 år, försvinner. Det ersätts av ett nytt system som ger lediga dagar utifrån anställningstid istället för ålder.

"Att vi nu nått resultat i våra förhandlingar är väldigt skönt och glädjande. Nu har vi ett lokalt anpassat avtal som gäller för alla medarbetare oavsett arbetsort. Det är ett avtal som ger bra förutsättningar för medarbetarna och för verksamheten", skriver Nyhetsbolagets VD Göran Ellung i ett internt meddelande enligt tidningen Journalisten

Avtalet börjar gälla i sin helhet från den 1 december och gäller för samtliga journalister inom både Nyhetsbolaget och TV4, både de som arbetar i Stockholm och de som arbetar i övriga Sverige.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

NyhetsbolagetTV4

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.