Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Efter kritikstormen – fler vill få tv-avgiften omprövad

Publicerad: 14 mars 2013, 16:38

Radiotjänst har fått in något fler omprövningar sedan man började kräva tv-avgift för datorer och mobiler med internetuppkoppling. Än så länge har inget ärende överlämnats för prövning i domstol.


Att Radiotjänst numera också frågar om innehav av datorer och mobila enheter har väckt både uppståndelse och kritik sedan den nya policyn presenterades i början av året. Nu har konsumenterna tagit till handling.

De privatpersoner eller företag som är missnöjda med Radiotjänsts beslut att avkräva betalning av tv-avgift kan begära en omprövning av beslutet. En omprövningen genomförs av Radiotjänst och kan överklagas till förvaltningsdomstol.

I en skrivelse från Radiotjänst till kulturdepartementet skriver myndigheten att man har noterat "något ökat antal omprövningar" den senaste tiden. Det skriver nyhetsbyrån Siren.

I skrivelsen berättar också myndigheten att flera missuppfattningar om radio- och TV-avgiften spridits bland allmänheten och i medier den senaste tiden. Här understryker Radiotjänst att myndigheten inte har gjort någon ny tolkning av lagen, som blev teknikneutral  2007.

Enligt Radiotjänst är skillnaden att SVT sedan årsskiftet började sända hela program på SVT Play vilket medför att alla internetmottagare blir avgiftsbelagda.
En missuppfattning som Radiotjänst nämner i skrivelsen är att avgiften inte bara ska betalas av de som ser på SVT, avgiften är i stället kopplad till innehav av en tv-mottagare.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.