Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Efter skandalerna: SF Studios vd Jonas Fors avgår

Publicerad: 10 juni 2016, 12:50

SF Studios vd Jonas Fors och hans kollegor i ledningen spenderade bland annat kvällar på klubben VIP Room i Cannes, där bilden ovan är tagen. Nu avgår vd:n.

Foto: SF Studios

UPPDATERAD. Kritiken har blivit för mycket för styrelsen på SF Studios – nu får vd Jonas Fors avgå med omedelbar verkan.


Ämnen i artikeln:

SF Studios

Det var i tisdags som de första uppgifterna kom från SVT, som gjorde gällande om starkt missnöjet mot ledningen på SF Studios, som delvis finansieras statligt genom Svenska Filminstitutet. Ledningen, med Jonas Fors i spetsen, anklagas för att vara girig, svinigt grabbig och sexistisk. Det har rapporterats om allt från fester på lyxyachten "Naughty by Nature" för en halv miljon i veckan till kvällar med lättklädda tjejer och dyr skumpa på klubben "VIP Room" i Cannes.

LÄS MER: Starkt missnöje mot SF Studios – ledningen hyrde lyxyacht för halv miljon i veckan

Missnöjet ska ha börjat när SF Studios 2013 köpte produktionsbolaget Tre Vänner, där Jonas Fors då var vd, men efter förvärvet alltså intog vd-positionen på SF Studios.

LÄS MER: SF Studios om skandal-anklagelserna: "Det här är väldigt allvarligt"

Flera medarbetare har vittnat om rå och sexistisk jargong på bolaget, som bland annat har lett till att flera kvinnor har valt att lämna. Sedan 2013 har ett 20-tal kvinnor, många på höga positioner, valt att gå.
– Det råder en i grunden hård machokultur, där det exempelvis är helt okej att skryta om att man hyr eskortflickor. Om man är kvinna eller lite medveten så är det svårt att acceptera när det skojas på det sättet, säger en kvinna som lämnat bolaget till SVT.

LÄS MER: Kvinnorna lämnar SF Studios: "Råder en hård machokultur"

Vd Jonas Fors duckade i flera veckor SVT:s frågor innan han under torsdagen uttalade sig i en intervju. Enligt hans uppfattning är klubben VIP Room varken en strippklubb eller sexistisk, och på bolaget råder inte någon svinig grabbkultur.
– Det är ingenting jag över huvud taget känner till. Om du frågar oss i ledningen och inom bolaget så uppfattar inte vi oss som sexistiska, säger han.

LÄS MER: SF Studios vd efter kritiken: "Vi är inte sexister"

Den hårda kritiken mot ledningen på SF Studios har nu fått konsekvenser för vd Jonas Fors. Under fredagseftermiddagen meddelar ägarna Bonnier att han avgår.
– Som huvudägare har vi från Bonniers sida kommit till slutsatsen att det inte längre finns förutsättningar för Jonas Fors att framgångsrikt leda SF Studios, kommenterar Ulrika Saxon som representerar Bonnier i styrelsen för SF Studios.

Styrelsen uppger sig i ett pressmeddelande ta kritiken mot bolagets ledning på stort allvar. Man menar att det finns "två diametralt motsatta beskrivningar" som står mot varandra: dels att bolaget har 60 procent kvinnliga medarbetare samt en jämn fördelning män och kvinnor i ledningen, dels anlagelser om sexism.

Nu tillsätts en undersökning av extern part för att få en klar bild av företagets arbetsmiljö.

Frida Westerberg, operativ chef och vice vd, går in som tillförordnad vd för SF Studios.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

SF Studios

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.