Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Efter storbråket: Facket kan stämma SVT

Publicerad: 3 mars 2016, 07:54

Nu stämmer facket SVT efter bråk.

Foto: Andreas Elgstrand.

Resumé har i flera artiklar berättat om den infekterade konflikten mellan ortschefen Ylva M Andersson och samhällschefen Mette Friberg, som till sist valde att sluta. Nu stämmer facket SVT.


Ämnen i artikeln:

Ylva M AnderssonSVTMette Friberg

Det är på SVT:s redaktion i Göteborg som konflikten har varit pågående under en längre tid. Bakgrunden är att Mette Friberg under en längre tid varit sjukskriven, vilket enligt uppgift till Resumé berott på att Ylva M Andersson har velat frånta Mette Friberg ansvaret som programchef för Uppdrag Granskning.

LÄS MER: Storbråk skakar SVT - chef sjukskriven efter konflikt

Senare har SVT försökt hitta en lösning där både Mette Friberg och Ylva M Andersson har kunnat stanna kvar på sina poster, men utan framgång. Efter 17 år på SVT valde till slut Mette Friberg att lämna sin tjänst.

Nu agerar också journalistförbundet på SVT.

– Vi kommer att begära en förhandling om det som vi ser som ett brott mot MBL, säger Hanna Nyberg, facklig regionordförande i Journalistförbundet, till GT.

LÄS MER: Efter storbråket - cheferna petas
LÄS MER: Mette Friberg: Jag har inte fått information om någon ny roll

MBL innebär att facket ska få tillfälle att förhandla när en större förändring sker på arbetsplatsen. Journalistklubben menar att det borde ha getts tillfälle för en sådan förhandling med anledning av Ylva M Anderssons förslag att frånta Mette Friberg ansvaret för Uppdrag Granskning.

Till GT vill Ylva M Johansson inte kommentera saken, utan hänvisar till SVT:s HR-direktör Helène Sahlin. Men inte heller hon vill säga något:

– Jag har ingen kommentar på fackets stämning just nu, säger hon till GT.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.