Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Efter SVT:s OS-lobbying – oppositionen körde över regeringen

Publicerad: 29 maj 2012, 20:45

Oppositionen körde över regeringen och riksdagen beslöt att en sportlista ska upprättas. Bakom beslutet ligger ett års lobbying av SVT, sedan MTG köpte OS 2014 och 2016.
– Jag har haft samtal med SVT och vet att de kontaktat både SOK och Riksidrottsförbundet, säger idrottsbasen Lars Liljegren som samordnat kampanjen.


Ämnen i artikeln:

SVTMTG

Den 3 maj var en delegation från MTG hos konstitutionsutskottet, KU, för att berätta om hur koncernens kanaler ska hantera OS-sändningarna från Sotchi om två år och Rio 2016. CFO Mathias Hermansson, presschefen Per Lorentz och affärsutvecklaren Jan Lund fick också ge sin syn på en evenemangslista.

”Den behövs inte alls”, löd deras självklara svar. ”Och vi klarar att sända OS till svenska folket”.

Men Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet trodde inte på MTG-folket. Vid omröstningen i riksdagen förra onsdagen vann oppositionen och beställde ”en utredning för att avgöra hur en sådan lista ska utformas”.

Möjligheten för politikerna att upprätta en evenemangslista kom med EU:s tv-direktiv 2007 och togs in i den svenska radio- och tv-lagen 2010 (se faktaruta).

Politikerna brukar nöja sig med att lägga fast ramarna för mediepolitiken och besluta om statsmediernas ekonomi via tv-avgiften. Däremot aktar de sig oftast för att lägga sig i tv-bolagen program och tablåläggning.

Riksdagsbeslutet är en framgång för SVT:s lobbyister, som sedan MTG köpte rättigheterna till vinter-OS 2014 och sommar-OS 2016 jobbat hårt för en lista. De har fått draghjälp av 23 små idrottsförbund som skrivit till riksdagen och på debattsidor.

Bakom skrivelsen står Lars Liljegren, ordförande i Svenska fäktförbundet och motkandidat till ordförande i Riksidrottsförbundet, RF, när Karin Mattsson valdes 2005. Kampanjen för en lista drivits i samarbete med SVT.

– Jag vet genom SVT:s sponsorschef Jan Olsson att SVT lobbat i frågan. Jag har också haft samtal med honom under resans gång.

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, fick frågan direkt från SVT om de också ville skriva under på de 23 förbundens brev. SOK:s styrelse tog upp frågan, men beslöt att avstå från kampanjen. Inte heller RF, som tidigare varit emot en lista, har tagit ställning.

– Jag kan bekräfta att SVT kontaktat både SOK och RF för att få dem att skriva under kravet på en lista, säger Lars Liljegren. Själva har vi, friidrottsförbundets förre ordförande Lennart Karlberg och jag, uppvaktat allianspartierna i kultur- och konstitutionsutskottet. Men vi struntade i moderaterna, eftersom idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth var så tydligt emot en lista.

Ett skäl för idrottsrörelsen att säga nej till listan kan vara att priset på rättigheter kan sjunka om färre får vara med och bjuda. Då blir det också mindre pengar till de stora förbunden som har mest att tjäna på sina rättigheter.

Men frågan är om en lista gör någon skillnad alls? Riksdagsbeslutet säger bara att ”en så stor del av befolkningen som möjligt kan ta del av så många stora idrottsevenemang som möjligt via fria tv-kanaler”.

Det utesluter bara SBS av de fyra svenska tv-koncernerna, eftersom både Kanal5 och Kanal 9 ligger i betalpaket. Men SBS har aldrig haft ambitionen att slåss om de dyra sporträttigheterna.

SVT, TV4 och MTG:s TV6 är alla fri-tv-kanaler och kan teoretiskt ses av 99 procent av svenska folket. TV3 ligger i betalpaket, men kan ses av 94 procent av svenskarna. TV8 och TV 10 når 75 procent.

Lars Liljegren vill inte säga vad han tycker är en rimlig nivå på tittande för att få sända stora idrottsevenemang:

– Det får utredningen ta reda på. Jag är försiktig med att framstå som en SVT-kramare, de är inte alltid så bra på att sända smala sporter trots att de säger sig ha så brett sportutbud.

– Jag tror däremot att en lista kan sätta press på både MTG och SVT att göra bra sändningar. Kanske blir det riktigt bra med MTG.

Radio- och tv-lagen 5 kap 9 paragrafen:

Den som sänder tv och som innehar den exklusiva rätten till en tv-sändning från ett svenskt eller utländskt evenemang som är av särskild vikt för det svenska samhället får inte, om programföretaget sänder evenemanget, utnyttja rättigheten på ett sådant sätt att en väsentlig del av allmänheten i Sverige utestängs från möjligheten att i fri tv se evenemanget i direktsändning. Regeringen meddelar föreskrifter om vilka evenemang som är av särskild vikt för det svenska samhället.

Länder med lista                                            Nedre tittargräns

Finland                                            Ingen

Italien                                                                  Ingen

Tyskland                                            66,7 %

Österrike                                            70 %

Frankrike                                            85 %

Belgien                                            90 %

Storbritannien                                            95 %

Irland                                                                  95 %

Tittartid i SVT och publik OS i Peking 2008:

Idrottsgren                      Sänd tid                      Genomsnittspublik

Segling                      52 minuter                      198 000

Fäktning                      45 minuter                      275 000

Cykel                                            29 minuter                      302 000

Hästhoppning                      20 minuter                      526 000

Skytte                                            10 minuter                      554 000

./.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTMTG

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.