söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Elfsberg om SVT:s drogtest: "Fullständigt groteskt"

Publicerad: 2 februari 2015, 07:22

Claes Elfsberg rasar.

Foto: Andreas Elgstrand och Karina Ljungdahl.

SVT-profilen Claes Elfsberg är upprörd över att hans kvinnliga kollega tvingats till drogtest, Eva Hamilton till Diplomat och Trafikverket köpte kriskommunikation för 400 000 utan upphandling. Läs fler nyheter i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

Magnus HedmanClaes ElfsbergLeif GW PerssonDiplomat CommunicationsSVTTrafikverketCharlie HebdoZlatan IbrahimovićEva HamiltonTV4

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Elfsberg om SVT:s drogtest: "Fullständigt groteskt"
Under en månads tid tvingades en kvinnlig tv-profil att lämna urinprov för att testas mot droger och alkohol. Anledningen? En anonym person hade ringt in till SVT och tipsat om att det såg ut som om kvinnan var drogpåverkad i en sändning. Hon hotades med uppsägning om hon inte lämnade urin – men visade sig vara fullständigt oskyldig. Facket är starkt kritisk till hur kvinnan behandlats.
– Det här har varit en skitjobbig resa – det här ska inte behöva hända någon, säger Petteri Karttunen, Journalistförbundets ordförande på SVT, till Expressen.
SVT har avböjt att kommentera händelsen, liksom den drabbade kvinnan, skriver Expressen. Men kollegorna på SVT rasar. Claes Elfsberg liknar det inträffade vid ett övergrepp och säger till Aftonbladet:
– Det är fullständigt groteskt. Jag och en rad andra kollegor är väldigt upprörda över det som hänt. Så här får det bara inte gå till, säger han.

Eva Hamilton till Diplomat
SVT:s förre vd Eva Hamilton tar nu klivet in i pr-branschen och blir rådgivare och styrelseproffs på Diplomat. Hon ska ingå i byråns advisory board. Pr-byrån har tidigare knutit till sig politiska profiler som Mona Sahlin och Mats Odell – men utökar nu skaran med Hamilton.
– Jag blev kontaktad av Hans Dalborg (Nordeas tidigare koncernchef, nu med i advisory board, reds.anm.) som jag känner och har varit min mentor. Detta lät som ett roligt sammanhang, säger Eva Hamilton till Dagens Industri.

Köpte krishanteringstjänster för 400 000 kronor – utan upphandling
När Trafikverket var i blåsväder i höstas köpte generaldirektören Gunnar Malm tjänster från en kommunikationskonsult för 394 000 kronor. Men han struntade i reglerna för upphandling. För pengarna fick Trafikverket en elva sidor lång rapport med råd om hur de ska kommunicera med media. Notan? Den stod skattebetalarna för. Det rapporterar SVT.

Zlatans rådiss mot fransk journalist
I fredags när Paris Saint-Germain vann med 1-0 mot Rennes var Zlatan Ibrahimovic synnerligen butter efteråt. En fransk journalist frågade om fotbollsstjärnans relation med lagkompisen Edinson Cavani, varpå Zlatan svarade:
– Varför snackar du? Du kanske är bättre på fotboll än jag? Du skriver ju om det.
Sedan säger han:
– Är du journalist eller är du kamerakille?
Se klippet här.

Molly Sandén bränner SD-reklam
Sångfågeln har tidigare inte velat uttala sig om sin politiska hållning – men i den nya videon för låten "Phoenix" bränns en SD-broschyr upp. SD själva ser inte att tilltaget är kritik mot partiet – snarare att "återuppstår ur elden", skriver Aftonbladet.

"Seriösa journalister bojkottas av hovet"
Tv-journalisten Johan Åsard hyllade i helgen SVT-reportern Rolf Fredrikssons fråga till kronprinsessan Victoria om släktens kopplingar till nazismen på SVT Opinion. Han berättar om sina egna svårigheter att få till en intervju med drottning Silvia i ett liknande syfte: "Den journalist som bryter mot överenskommet manus kommer aldrig mer i närheten av kungligheterna. Rolf Fredriksson kan från och med i tisdags räkna sig till den svartlistade skaran. Han fick heller inget riktigt svar av Victoria", skriver Åsard.

GW Persson har munkavle om Backstrom
SVT-profilen och författaren Leif GW Persson sålde rättigheterna till hans figur Evert Bäckström till USA som gjorde en serie på karaktären. I går hade serien Backstrom premiär i Sverige, men GW Persson är hindrad att säga vad han tycker om den FOX-producerade serien. Detta enligt kontraktet han har med Fox, enligt Expressen.

Nya numret av Charlie Hebdo skjuts upp
Nummer 1179 av den terrordrabbade satirtidningen Charlie Hebdo kommer att senareläggas. Redaktionen är inte redo än, efter att terrorattentatet mot tidningen ägde rum. Tidningen ska leva vidare, men något nytt datum är ännu inte satt, skriver TT.

Fängslad journalist frisläpps från egyptiskt fängelse
Peter Greste, som jobbar på Al Jazeera, har suttit i egyptiskt fängelse i 400 dagar, men släpps nu. Han dömdes till 7 års fängelse för att ha smutskastat Egypten och samarbetat med det muslimska brödraskapet, som Egypten klassat som terrororganisation. Grestes två kollegor är fortfarande fängslade i landet, skriver SR.

Hedman sparkades från TV4 – nu är han tillbaka
Den före detta landslagsmålvakten Magnus Hedman fick sparken från TV4 2009 när han dömdes för ringa dopingbrott. Då hade han jobbat som expertkommentator under kanalens fotbollssändningar under flera års tid. Nu återvänder han som kommentator på en Celtic-Rangers-match, skriver Expressen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev