Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Ericsson betalade Rewirs SVT-dokumentär

Publicerad: 5 oktober 2011, 08:39

I torsdags gick dokumentären ”De digitala seniorerna”. Ett program som lockade över 200 000 tittare. Bakom produktionen stod varumärkesbyrån Rewir, som både fick betalt från SVT och Ericsson, som den var den ursprungliga kunden och en uppdragsgivare i Rewirs portfölj sedan år tillbaka.


Ämnen i artikeln:

RewirEricsson

Från "De digitala seniorerna". Foto: SVT

”Svenskarna blir äldre och äldre. Men också piggare och förväntningarna och kraven på ett värdigt liv omdefinieras. Vad innebär det för samhället? Och vilken roll kommer tekniska innovationer att spela i framtiden?”
Så beskriver SVT programmet ”De digitala seniorerna”, ett program som kvalade in som förra torsdagens nionde mest sedda program.

I eftertexterna framkommer dock en annan programförklaring.
Där står att varumärkesbyrån Rewir är produktionsbolag, och att programmet togs fram med ”stöd av Ericsson”. Mats Karsvall, creative director / exekutiv producent på Rewir, bekräftar att det till början var en produktion på uppdrag av Ericsson.
– Det började som ett pilotprojekt för Ericsson, ja. Men vi kände att vi hade så bra material när vi filmat klart att det låg ett allmänintresse i filmen, så vi pratade internt om det hela och beslöt att fråga om SVT ville visa filmen.

Men Rewir, ni är väl en varumärkesbyrå, inte produktionsbyrå?
– Ja, det stämmer, vi gör normalt inte tv-program, och det var första gången vi gjorde något sånt här, vi har aldrig gjort något liknande. Men det var ett program som vi här på filmavdelning på eget initiativ producerade för att vi tyckte att i vi fått ett så pass publikt intressant material från diskussionen med de olika experterna. Något man själv skulle vilja se i tv.

Men ni har även Ericsson som kund?
– Ja.

Har de betalat er för filmen?
– Ja, Ericsson har betalat.

Och ni ser inga problem med att detta har gått i SVT?
– SVT är hårda på otillbörligt gynnande, och de har gjort sin bedömning att detta var ok. Fokus är inte heller på Ericsson i filmen.

Grundién för pilotprojektet stod Johan Bergelin för, tillvardags strategic director digital, Rewir), samt Henrik Evrell, konsult på Rewir.
Programmet har sedan Rewirs filmavdelning utvecklat.

Medverkande i programmet var bland annat Lottie Knutson, Ari Riabacke, Marit Vaagen och Susanne Ramel.

Mikael Österby, programchef för fakta och kultur på SVT:s programinköp:
– Min uppgift är att bedöma om otillbörligt gynnande råder, och det bedömde jag inte var i detta fall. Jag har tydliga regler att följa och de är följda i det här fallet.

Vad har ni betalt för programmet?
– Vi betalar alltid marknadspris för produktioner likt denna.

Tero Marjamäki

Ämnen i artikeln:

RewirEricsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.