Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Ett journalistiskt haveri"

Publicerad: 15 april 2008, 12:21

Mediegranskaren Olle Rossander och tv-recenscenten Kjell Häglund kritiserar gårdagens SVT-dokumentär ”Fördärvet”. Filmen innehåller en kritisk granskning av dett förhärskande ADHD- och Damp-begreppet.


Under inspelningen av Kicki Hultins film "Fördärvet". I mitten Kicki Hultin till höger Tina Thunander, Lars Crèpin, fotograf, till vänster Christoffer, hjälpreda. Foto: Neta Norrmo

Men dokumentären kritiseras nu av flera etablerade mediegranskare.

Ekonomijournalisten Olle Rossander, som bland annat bedriver mediegranskning i samarbete med Den Nya Välförden, ger dokumentären underkänt.
– Dokumentären var oerhört partisk och ensidig. Det var ett mycket märkligt program för att vara en dokumentär i public service-tv, säger Olle Rossander.
– Programmet gav tittaren intrycket av att begreppet ADHD är en svensk uppfinning som bara är baserad på Gillbergs forskning i Göteborg, vilket är utomordentligt osant.

Även journalisten Kjell Häglund, som driver bloggen Weird Science, beskriver dokumentären som ett ”journalistiskt haveri” och fortsätter:
”Men att den skulle vara så dålig, så ohederlig, så besudlad av faktafel, föråldrade uppgifter och förvrängande insinuationer, det chockade mig”, skriver Häglund på sin blogg.

– Dokumentären påminner om SVT:s famösa Kuba-kväll med sin ideologiskt styrda vinkling. Programmakarna tror att de gör en god gärning och står på det rättas sida, säger Kjell Häglund till Resume.se

En av programmakarna är Kicki Hultin. Hon har fått mest positiva reaktioner från ”kvalificerade personer som läkare och forskare”. På mejlen fördelar sig de kritiska och positiva jämt.

– Det grundläggande problemet är att ingen Gillberg-gruppen velat uttala sig i dokumentären. Men genom domstolsprotokoll kom deras syn fram väldigt tydligt ändå, säger Kicki Hultin.

Funderade ni någonsin på att inte sända programmet för att den ena sidan inte ville ställa upp?

– Nej, vi önskade givetvis att båda sidor skulle ha ställt upp, men Gillbergs uppfattningar kom fram ändå.

Räknar du med att programmet kommer att bli anmält till Granskningsnämnden?

– Ja, och då får vi utrett om vi klarat av kraven på saklighet och opartiskhet.

Kritiken från Rossander och Häglund kommenterar hon så här:
– Det står de fritt att uttrycka sina åsikter.

Läs även: Flera anmälningar mot ADHD-dokumentären

Bernt Hermele

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.