Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Ett långt och lyckligt äktenskap"

Publicerad: 11 maj 2010, 10:01

”Ett långt och lyckligt äktenskap”. Det är Jan Schermans förväntan på affären med Telenor: – Inför valet att konfrontera telekombolagen väljer vi att gå i armkrok med dem. De bygger vägen med nya plattformar, vi står för innehållet.


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanCanal PlusTelenorTV4

Jan Scherman, vd för TV4 Gruppen. Foto: Resumé

Med Jan Schermans bildspråk kan man på stå att det har varit en lång förlovning mellan Bonnier och Telenor. Men han förnekar att det fanns en option för Telenor att köpa in sig i Canal+, som TV4 köpte av tyska ProSieben för tre miljarder kronor:
– Nej, det fanns ingen option. Diskussionerna började när vi efter att ha slutfört köpet av Canal+ i december 2008 förhandlade om distributionsavtalet med Canal Digital. Vi började då prata om vad vi mer borde göra tillsammans.

Jan Scherman förhandlade i huvudsak med Telenors tv-chef Christian Albech:
– Man kan säga att det sade klick många gånger mellan oss. Man ska inte underskatta ett gott vin och ett bra samtal på Hotel Continental i Oslo. Vi ritade på servetter, skissade på block och det uppstod en bra kemi.

Men fanns tanken på att släppa in Telenor med i förvärvskalkylen för Canal+?
– Nej, den bygger på 100-procentigt TV4-ägande och vi slog den med råge redan 2009. Däremot fanns en potential att få en ökad styrka med deras telekom och vår broadcast.

Kommer ni att skapa gemensamma bolag framgent?
– Nej, tanken är densamma som med vårt tioåriga avtal med Ericsson om outsourcing av teknik. Vi kan göra avtal om distribution på nya plattformar och om utveckling av tekniken. TV4 vill inte bli vertikal integrerade, men vi vill skapa något mer än bara innehåll i samband med teknikutvecklingen.

Hur långt avtal har ni med Telenor?
– Det har ingen bortre parentes.

Vem får de 787 miljonerna, TV4 eller Bonnier?
– De hamnar hos Bonnier. Men givetvis stärker det oss inför kommande rättighetsförhandlingar.
Hur påverkas relationerna till övriga telekombolag och distributörer?
– Inte alls, det är ”business as usual”. Vi har dealar med Telia eller Comhem och de ska skötas professionellt.

Vad bli nästa steg?
– Vi har ju i går kväll säkrat rättigheterna för fotbolls-EM 2012 för Danmark och Norge, som för övrigt spelar i samma kvalgrupp. Vi har långt gångna planer på att lansera fler av våra nischkanaler i Danmark och Norge för att kunna skapa minipaypaket.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.