Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Eva Hamilton dundrar mot evenemangslista

Publicerad: 18 november 2013, 13:27

Eva Hamilton, vd på SVT.

Myndigheten för radio och tv föreslår att evenemangen på en framtida evenemangslista ska kunna ses av minst 80 procent av befolkningen. SVT:s vd Eva Hamilton är kritisk. – Det innebär att upp till två miljoner människor exkluderas från evenemang av nationell betydelse, säger hon i en kommentar.


Ämnen i artikeln:

SBS DiscoveryMTGSVTEva HamiltonTV4

I fredags lämnade Myndigheten för radio och tv in sitt förslag till en framtida evenemangslista. På listan ska stora idrottsevenemang finnas som anses ha stor nationell betydelse och därför ska tv-sändas i en kanal som en klar majoritet av befolkningen har tillgång till. Exempel är OS och Fotbolls-VM.

Eva Hamilton skjuter in sin kritik mot att myndigheten sätter gränsen vid 80 procent. I dagsläget når, förutom SVT, även TV4, MTG och SBS Discovery upp till det målet.
– Förslaget har ingen effekt för publiken över huvud taget. Det innebär att upp till två miljoner människor exkluderas från evenemang av nationell betydelse. Myndigheten föreslår även att evenemangen ska kunna läggas i betal-tv-kanaler. Det innebär att tittarna måste teckna upp sig på abonnemang för att ta del av till exempel OS, säger hon i ett pressmeddelande.

SVT:s vd saknar analys av vilka konsekvenser som förslaget skulle medföra om det blev verklighet.
– Det är tydligt att myndigheten haft konkurrensperspektivet och inte publiknyttan som främsta fokus. En utveckling där allt mindre idrott sänds i fria kanaler riskerar att leda till lägre intresse för idrott.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.