Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Eva Hamilton: SVT måste ut i förorterna

Publicerad: 21 oktober 2013, 10:26

Eva Hamilton

Foto: Jonas Eltes

SVT bygger ut sin regionala nyhetsförmedling. Nu ska man växa från 27 till 35 lokalredaktioner och satsa mer på förorten. Detta sedan regionalutredningen har konstaterat att SVT inte längre klarar av sitt demokratiska uppdrag.


Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

För att spegla Sverige bättre gör SVT en nysatsning på förorten. Södertälje, Linköping, Helsingborg och sannolikt också Järvafältet, Angered och Rosengård. Utöver dessa kommer ytterligare två orter att läggas till som ännu inte är fastställda.

– Vi måste ut i förorterna och runt de stora städerna, vi måste ha en skylt där det står "Sveriges Television" i Södertälje och där vi är en normal företeelse på gatorna, där vi är kända ute i skolorna och i shoppingcentret. Vi får inte uppfattas som någon sorts tillfälliga besökare i en främmande verklighet, säger SVT:s vd  Eva Hamilton till Dagens Nyheter.

Satsningen är en konsekvens av den mest omfattande utredningen av den regionala nyhetsbevakaningen hittills. En utredning som slog fast att SVT i dag inte klarar av sitt demokratiska uppdrag.

– Det står i vårt sändningstillstånd att vi ska spegla Sverige, men det gör vi inte längre. Vi börjar bli obsoleta. Sedan 70-talet har en och en halv miljon människor från andra länder kommit till Sverige. Samtidigt har en mycket stor tillströmning skett på bekostnad av byar och mindre städer. Det här gör att vi i dag när vi kommer ut till kranskommunerna runt de stora städerna blir betraktade som främlingar på tillfälligt besök, enbart där för att skildra elände och konflikter, säger Eva Hamilton.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTEva Hamilton

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.